Pentingkah blogwalking bagi seorang blogger?

~Assalamualaikum~

Aku nak kongsi pengalaman aku sendiri yang sangat berbeza sekarang. Sebelum aku secara serius nak blogging, dulu memang aku malaih blogwalking blog orang lain. Masa tu aku tak berdunia blogging. ZAMAN KEGELAPANN!!! Tapi, sebenarnya aku silap, korang tahu tak apa penting nya blogwalking?



Adakah ia masih relevan?

Jawapannya ya...blogwalking nih masih relevan dan setiap blogger patut melawat di blog lain sama ada untuk berkongsi pandangan, berkenalan dan kongsi tips2 yang berguna. Lebih-lebih lagi ia penting kepada newbie blogger yang baru dalam dunia blogging. Buktinya kalau korang nak tahu anda sorang blogwalking, lihat komen blog anda ramai ka tak blogger lain beri komen. Kalau tak dak tu maknanya korang recheck balik diri anda.

Bagi newbie yang masih tak faham apa itu blogwalking? Di sini aku terangkan...

Blogwalking adalah suatu aktiviti di mana kita mengunjungi blog-blog lain dengan meninggalkan komen atau jejak ni blog/laman orang lain.


Ini faedah nya korang blogwalking?

1. Berkenalan sesama blogger
2. Berkongsi pandangan dan tips
3. Mendapatkan backlink (penting bagi blogger)
4. Mempromosi blog
5. Meningkatkan trafik blog

Secara lazimnya semasa anda menjalankan aktiviti blogwalking di blog lain, secara tak langsung anda dah tinggal jejak atau komen di entri blog itu. InshaAllah pemilik blog itu sudi akan kunjung balas ke blog anda, manfaatnya dapat kepada dua-duanya. Itulah pentingnya kita blogwalking....

Pernah tak anda dengar?? Content is KING, blogwalking is QUEEN!

Apa yang penting jangan jadi SPAMMER atau anonymous!!! Yang ni perkara paling aku benci dan dianggap pengecut untuk beri komen. Bagi dah baca entri nih, rajin2 lah selalu blogwalking di blog lokmanamirul.com. InshaAllah saya kunjung balas.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Unni Anje Unni Anje September 17, 2016
betul,betul, betul.. Unni pun guna kaedah ni..

unni singgah sini, tq singgah blog unni...
Amran Amran September 17, 2016
Hai selamat berkenalan.. Hahaha.
Memang setuju sangat bro. Tapi kengkadang takde masa sangat nak blogwalking. Dah tak serajin dulu.
paridah paridah September 17, 2016
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU..JIKA ADA MASA N KESEMPATAN MMG SUKA BW N DROP KOMEN
Pha Is Pha Is September 17, 2016
BW mmg sangat penting, tambah2 blogger baru nk naik.. dengan BW la banyak promosi blog di peringkat Awal, selali banyak join segmeb, contest dan GA untuk tarik pembaca blog..

tapi BW saja x mencukupi.. perlu disokong dengan penulisan entri yg berkuality.. takut nnti org singgah blog kita sekadar nk kunjung balas je, tapi bila masuk blog, x berselera nk tinggal jejak.. hahahah..

cuma pendapat saya..
Pha Is Pha Is September 17, 2016
antara kekangan BW adalah banyak memakan masa... ada org free, boleh la BW banyak.. ada yg mgkin banyak kerja2 lain, yg sibuk, susah sikit nk BW.. itu antara kelemahan BW la..
lokman amirul lokman amirul September 17, 2016
Benar kata pha is...takot kunjung bals ja bukan utk jadi bahan bacaan.
zik zik September 17, 2016
setuju... tapi cuma kita nih kadang2 masa agak terbatas... tak dapat nak blogwalking semua blogger yang selalu singgah komen tuh ha..
Dunia Zumal Dunia Zumal September 17, 2016
Bagi Zumal ianya sangat penting tapi Zumal sendiri kekadang tak sempat
Nadia Nurul Nadia Nurul September 18, 2016
i'm a newbie blogger...saya cuba berblogwalking jugak..salam perkenalan
lokman amirul lokman amirul September 18, 2016
Salam balas kembali saudari...rajin2 saudari blogwalking IshaAllah mereka akan kunjung balas semula!
Nik Khazami Nik aziz Nik Khazami Nik aziz September 19, 2016
penting untuk bina networking dan utk maklumkan kpd blogger lain akan kewujudan blog kita