Header Ads

4 Tips Untuk Tangkap Gambar Ala Pakar Fotografi Bagi Blogger

4 Tips Untuk Tangkap Gambar Ala Pakar Fotografi Bagi Blogger | Hello semua!!! Rasanya saya nak kongsi cara tangkap gambar ala-ala profesional untuk para blogger yang gemar buat review makanan, produk dan sebagainya. Pernah korang tengok gambar dalam apa-apa majalah seperti National Geographic, Mangga atau yang seumpamanya. Cantikkan???

4 Tips Untuk Tangkap Gambar Ala Pakar Fotografi Bagi Blogger

Kadang-kadang pernah terfikir jugak, bagaimana nak dapat gambar atau foto seperti itu. Kenapa tak mampu buat sebegitu? Walaupun kualiti kamera hampir sama....Apa yang tak cukup?

Berikut beberapa tips yang anda boleh gunakan untuk diri sendiri apabila anda mengambil gambar menggunakan telefon bimbit khususnya para blogger di luar sana.

Baca juga : Panduan Mulakan Bisnes Fotografi Secara Profesional4 Tips Untuk Tangkap Gambar Ala Pakar Fotografi Bagi Blogger


Bird's Eye View

Apabila anda mengambil gambar makanan atau minuman, gunakan Bird's Eye View. Senang!

Cahaya

Pencahayaan yang flat sebenarnya adalah membosankan. Cuba buat kelainan, gunakan flash atau pencahayaan semula jadi adalah cahaya yang terbaik digunakan semasa menangkap gambar.

Shot Malam

Terlalu gelap bermaksud gambar berbintik. Bila anda bersama sesiapa, mintalah pertolongan mereka. Mintalah cahaya daripada mereka.

Latar Belakang 

Cari kawasan yang mempunyai latar belakang yang cantik dan sesuai. Percayalah, ia akan membuat gambar anda lagi cantik.

Semoga tips-tipa ini memberi inspirasi kepada blogger luar sana lebih-lebih lagi food blogger untuk mendapatkan gambar yang menarik dan dramatik. Dengan adanya tips ini dapat memudahkan anda untuk mendapatkan gambar yang terbaik.

Terima kasih sudi membaca artikel 4 Tips Untuk Tangkap Gambar Ala Pakar Fotografi Bagi Blogger.

3 comments:

Powered by Blogger.