Header Ads

6 Khasiat lidah buaya (aloe vera) perawat masalah kulit anda

khasiat manfaat lidah buaya

Lidah buaya, atau juga dikenali sebagai aloe vera merupakan satu tumbuhan yang sering digunakan dalam pelbagai jenis rawatan – malah sudah diamalkan berkurun lamanya.
Biasanya ia dikenali sebagai perawat masalah kulit, pada masa yang sama boleh merawat masalah kesihatan yang lain.
Artikel kali ini akan menyenaraikan 6 khasiat & manfaat lidah buaya (aloe vera) yang disokong oleh sains.

1. Lidah Buaya Mengandungi Bahan Bioaktif Yang Boleh Meningkatkan Tahap Kesihatan

Lidah buaya adalah tumbuhan yang mempunyai dahan/daun yang tebal, mengandungi banyak air di dalamnya.
Ianya banyak digunakan di dalam produk kecantikan, kosmetik, farmasi dan industri makanan. Dianggarkan bahawa tumbuhan ini menyumbang kepada $13 billion dalam harga pasaran.
Setiap daunnya penuh dengan tisu licin (gel) yang menyimpan air dengan banyak, sehingga bentuknya menjadi tebal. Gel tersebutlah yang digunakan di dalam produk-produk kecantikan.
The gel contains most of the bioactive compounds in the plant, including vitamins, minerals, amino acids and antioxidants.

2. Lidah Buaya Mengandung Antioksida Dan Antibakteria

Antioksida memainkan peranan yang penting kepada kesihatan.
Gel lidah buaya mengandungi kadar antioksida yang kuat, yang tergolong dalam keluarga polyphenol.
Polyphenol ini, serta komponen yang lain di dalam lidah buaya, boleh menghalang pertumbuhan beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan kepada bandan.

3. Lidah Buaya Boleh Mempercepatkan Penyembuhan Kesan Terbakar

Lidah buaya sangat biasa digunakan dalam kaedah rawatan sapu berbanding dengan rawatan makan.
Khasiat lidah buaya ini sudah lama digunakan dalam rawatan kepada kudis, kesan kulit terbakar dan mengelakkan kesan cahaya matahari.
Terdapat kajian yang mendapati bahawa lidah buaya ini boleh merawat kesan kulit terbakar 9 kali lagi cepat berbanding ubat biasa yang terdapat di pasaran.

4. Air Lidah Buaya Boleh Mengurangkan Plak Gigi, Setanding Dengan Mouthwash

Pereputan gigi dan masalah gusi adalah salah satu masalah oral yang biasa dialami.
Antara cara terbaik untuk mencegah daripada perkara ini berlaku adalah dengan mengurangkan perbenyukan plak pada gigi.
Dalam satu kajian ke atas penggunaan mouth rinse yang melibatkan 300 orang yang sihat, mendapati bahawa air dari lidah buaya setanding dengan mouthwash yang lain – hanya dalam 4 hari.
Kajian yang lain turut mengesahkan perkara ini.
Perkara ini berlaku kerana lidah buaya boleh membunuh bakteria penyebab plak gigu, yang dikenali sebagai Streptococcus dan yis Candida albicans.

5. Lidah Buaya Boleh Merawat Ulser Mulut (Pecah Bibir)

Ramai orang yang mengalami ulser mulut – mesti ada punya dalam sepanjang hayat mereka.
Biasanya, ulser mulut ini akan berlaku pada bibir, di dalam mulut dan akan berlanjutan selama 7-10 hari.
Sudah banyak kajian yang mencadangkan bahawa lidah buaya ini boleh dijadikan sabagai satu kaedah rawatan berkesan kepada ulser mulut.
Di dalam satu kajian selama 7 hari ke atas 180 respondan yang kerap mendapat ulser mulut, diarah untuk menyapu sedikit cebisan gel pada ulser tersebut setiap hari.
Walaupun tidak setanding dengan ubat farmasi seperti Bonjela atau produk yang mengandungi cortocosteroids yang lain, tetapu tidak dinafikan bahawa ia boleh dijadikan sebagai satu alternatif yang berkesan.
Dalam kajian yang lain, mendapati bahawa gel dari lidah buaya ini bukan sahaja boleh merawat ulser, malah mengurangkan rasa sakit!

6. Manfaat Lidah Buaya Untuk Wajah dan Kulit

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa lidah buaya boleh melambatkan proses penuaan.
Dalam satu kajian ke atas 30 wanita yang berumur atas 45 tahun, sapuan gel lidah buaya yang kerap (90 hari) boleh meningkatkan penghasilan kolagen dan mengembalikan keanjalan kulit.
Kajian yang lain pula mendapati bahawa lidah buaya boleh mengurangkan erythema (kesan merah pada kulit), tetapi pada masa yang sama mendapati bahawa ia boleh dehidrat sel kulit.

Kesimpulan

Tidak dinafikan bahawa lidah buaya ini mempunyai banyak manfaat dan khasiat, terutama kepada kesihatan dan kecantikan. Sekiranya anda ingin bermula untuk mengamalkan penggunaan produk aloe vera, anda boleh membuat pilihan dari Lazada Malaysia
Harap artikel ini memberikan manfaat kepada anda semua. Silalah kongsikan artikel ini agar orang lain dapat tahu perkara ini juga.

1 comment:

Powered by Blogger.