Header Ads

Kesan Buruk Kalau Selalu Tahan Kencing!

Kesan Buruk Kalau Selalu Tahan Kencing!

Kesan Buruk Kalau Selalu Tahan Kencing! . Bahaya! Jangan sesekali jadikan tabiat menahan kencing ini sebagai rutin harian korang. Kalau rasa nak buang air kecil, jangan tangguh dan segera pergi ke tandas. Nak tahu apa kesannya... Buruk padahnya kalau selalu tahan kencing , malas bukan alasan untuk korang tahan kencing tau! Baca ni kalau tak nak apa-apa kesan buruk terjadi pada kesihatan korang :

Kesan Buruk Kalau Selalu Tahan Kencing! 

1)Sekat kotoran keluar dari badan:


Air kencing fungsinya buang segala kotoran yang ada dalam badan. Kalau tahan air kencing dari keluar itu bermakna korang dengan sengaja biarkan kotoran keluar dari badan.  Ini akan menyebabkan jangkitan lain berlaku pada tubuh korang.

2)Organ pencernaan rosak


Buah pinggang, pundi kencing dan saluran kencing akan rosak. Disebabkan itu, bila sampai waktu nak buang air kecil, jangan tahan kerana fungsinya akan terganggu dan akan mendatangkan penyakit lain

3) Jangkitan buah pinggang


Boleh menyebabkan kencing berdarah. Sebab? Air kencing yang sarat terkumpul di buah pinggang hingga boleh menyebabkan jangkitan

4)Penyakit batu karang


Memang seksa kalau terkena penyakit batu karang ni. Batu karang akan menyebabkan kesukaran untuk membuang air kecil. Air kencing yang terkumpul akan mengeras dan menjadi batu Kristal. Disebabkan itu, air kencing korang susah nak keluar sebab tersumbat dengan batu karang.

 

5) Sakit ketika buang air kecil


Memang sakit sebab korang dah kena jangkitan pada saluran kencing. Jadi, jangan sesekali tahan kencing okay ! 

No comments

Powered by Blogger.