Header Ads

5 Jenis Makanan Yang Baik Untuk Kesihatan Lelaki Dari Terkena Kanser Prostat

Screen-Shot-2016-09-23-at-3-35-52-PM.png

Kaum lelaki ada beberapa perkara yang korang kena tahu. Dari segi pemakanan, ada beberapa jenis makanan yang baik untuk kesihatan lelaki.  Berikut merupakan nama makanan yang terbaik dan bagus untuk lelaki makan:

1)Tomato


Banyakkan makan tomato. Tomato dapat memberi perlindungan kepada lelaki untukmencegah dari terkena kanser prostat. Untuk pengetahuan korang, kanser prostat merupakan pembunuh kedua selepas penyakit jantung. Penyakit ini banyak meragut nyawa lelaki. Sekurang-kurangnya, lelaki kena makan tomato lebih kurang2-4 kali seminggu.

2) Tiram


makan 2,3 ekor tiram untuk membekalkan sperma yang secukupnya. Jangan ambil dengan lebih kerana ia juga boleh mendatangkan risiko.

3)Brokoli


Brokoli mencegah individu daripada kanser pundi kencing. Kajian mengatakan brokoli lebih berkesan 2,3 kali ganda terhadap lelaki berbanding wanita. Selain itu, lelaki yang makan 5 hidangan ini setiap minggu dikatakan boleh mengelakkan kanser pundi kencing selama 10 tahun.

4)Peanut butter


Walaupun kandungan lemak pada kacang tinggi, tetapi ia baik untuk di makan bagi mencegah penyakit. Jangan ambil terlalu banyak. Sekurang-kurangnya, dalam seminggu ada ambil peanut butter.

5)Tembikai


Amalkan makan tembikai. Buah tembikai kaya dengan potassium untuk mengelakkan risiko tekanan darah tinggi dan stroke. 

No comments

Powered by Blogger.