Tutorial Cara Guna Google Web Fonts Untuk Designer


Assalamualaikum. Pagi2 ni aku tak tahu kenapa aku nak share kepada semua tentang tutorial ni, macam mana nak guna Google Web Font untuk pengguna Template Designer. Kalau untuk blogskin, senang aje nak guna. Kalau nak tahu Google Web Fonts tu macam mana, tengok font tarikh aku. Post title aku pun guna Google Web Font. Let's start.

> Pergi ke GOOGLE WEB FONTS
> Pilih font yang awak nak. Klik dekat Quick Use.
> Scroll ke bawah dan copy kode dalam kotak yang ada scrollbox tu. Contoh kod :
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Sacramento' rel='stylesheet' type='text/css'/>
> Tambahkan "/" sebelum kod ">" Contoh selepas ditambah kod "/"
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Sacramento' rel='stylesheet' type='text/css'/>
> Pastekan kod tu dalam Notepad, lepas tu search kod
<head>
> Pastekan kod font awak tu di bawah <head>.
> Sudah? lepas tu cari kod Post title korang. Untuk Simple Template cari kode
h3.post-title, .comments h4 {
> Paste kode di bawah dan paste di bawah kod post title tu ok.
 font-family: 'Sacramento', cursive;
> Yang merah itu tukarkan dengan font korang. Preview, Save! Itu je, 

Selamat mencuba!

Kredit : studentkecik 

0 comment... add one now