Header Ads

Lihat Apa Yang Berlaku Selepas Lelaki Hisap Vape Ini ?

Sejak vape menjadi trend, ramai perokok mula beralih arah daripada menghisap rokok kepada menghisap vape. Mereka memberikan pelbagai alasan mengapa menghisap vape. Ada yang berkata dengan hisap vape mereka dapat menghilangkan ketagihan merokok seterusnya berhenti merokok. Namun, tidak ramai yang menghisap vape adalah kerana untuk menghilangkan ketagihan merokok semata-mata.


Apa yang terjadi jika anda lelaki ataupun menghisap vape ?

Bagi penggemar vape pastinya mereka mempunyai alasan tersendiri.

Mengikut kajian, Pengarah Unit Kajian Kebergantungan Tembakau, Barts And The London School Of Medicine And Dentistry, Prof Peter Hajek yang menilai kajian Farsalinos mengesahkan vaping adalah 95 peratus lebih selamat daripada merokok.

"Vapers tidak terdedah kepada tahap formaldehid yang membahayakan. Berdasarkan bukti-bukti didedahkan, saya mendapati e-rokok sekurang-kurangnya 95% lebih selamat daripada merokok. Perokok perlu digalakkan untuk beralih kepada vaping," katanya.

Malah ada kalangan perokok yang mendakwa kesihatan mereka bertambah baik selepas beralih kepada alat itu.

Pakar Perunding Respiratori Institut Perubatan Respitori Prof Datuk Dr Abdul Razak Mutallif menjelaskan kandungan nikotin yang rendah dalam e-rokok mungkin menjadi penyebab mereka yang beralih daripada rokok tembakau mendapatiselera mereka mungkin bertambah.

"Selalunya perokok amat kurus dan tidak mempunyai selera makan. Jadi apabila berhenti merokok, mereka akan mendapati selera mereka bertambah kerana kandungan nikotinnya telah berkurangan." 

"Bagi nikotin, fungsinya hanya ada satu sahaja, untuk menyebabkan ketagihan. Jadi kalau berbanding rokok, e-rokok memang ada kebaikan kerana ia tidak mengandungi tar, hanya nikotin sahaja dan kandungan lain seperti formaldehid, glikol dan perisa," jelasnya.

Secara mudahnya boleh difahami, vape lebih selamat daripada rokok. 

Antara flavor vape yang mendapat sambutan buat penggemar penggemar vape sekarang ialah :-


Didatangkan dengan perisa premium iaitu :-

1. Juicy Punch
2. Berry Nutty
3. Snowy Grape

No comments

Powered by Blogger.