Header Ads

Konspirasi Pokemon Go Ciptaan Illuminati, CIA Untuk Mencuri Privasi Anda Dan Memerintah Dunia


Ya. Terdapat banyak teori-teori konspirasi yang wujud untuk pelbagai perkara termasuklah aplikasi permainan telefin pintar, Pokemon Go dari Niantic yang menggunakan kamera anda dan menjejaki anda di mana-mana saja anda pergi – tidaklah sukar untuk tidak berfikir jika aplikasi permainan ini benar-benar mempunyai maksud yang lain selain dari mendapatkan wang.
Ahli-ahli teori konspirasi ragu-ragu bahawa Pokemon Go adalah satu kejayaan yang tidak sengaja seperti yang didakwa, dan mendakwa bahawa wujud konspirasi buat seluruh dunia untuk menarik (ya, mengumpan) kita semua untuk bermain aplikasi permainan ini dan mengabaikan perkara-perkara penting.
pokemon-go-top10-cv
Dalam masa beberapa hari permainan itu dilancarkan, pemain mendapati bahawa permainan itu menggali lebih banyak maklumat daripada peranti pemain dari yang sepatutnya, dan secara automatik, memberikan akses penuh ke lokasi dan kamera anda, di samping akses penuh ke akaun Google anda.
Ada juga yang mengatakan “Privacy” aplikasi ini menyerang privasi kita semua:
pokemon-go-illuminati-conspiracy
Jelas sekali, semua orang tidak tahu dan akan bersetuju dengan semua syarat-syarat ini kerana siapa yang akan membaca ‘syarat-syarat penggunaan’ bukan?
Apa yang lebih membimbangkan adalah, pengasas dan Ketua Eksekutif Niantic, pembina aplikasi Pokemon Go, John Hanke – juga merupakan pengasas Keyhole Inc, sebuah syarikat yang dibeli oleh Google, tetapi dibiayai oleh firma yang dipanggil dalam In-Q-Tel, firma yang dikawal oleh kerajaan yang melabur dalam syarikat-syarikat yang boleh membantu senjata kerajaan Amerika Syarikat.
john-hanke-pokemongo
Tambahan lagi, dana dari In-Q-Tel diberi pada Keyhole kebanyakannya datang daripada National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), yang mana misi utama adalah “mengumpul, menganalisis dan mengedarkan perisikan geospatial.”
Bagi mereka yang masih tak faham teori konspirasi ini, ringkasannya – John Hanke adalah seorang lelaki yang membantu kerajaan Amerika Syarikat membina alat untuk membuat mengintip lebih mudah, kemudian untuk membuat alat yang mempunyai keupayaan mengintip setiap orang di bumi. Beliau juga mungkin juga mendapat sokongan dari Illuminati, yang diketuai oleh orang Yahudi. (Pengasas Google juga berbangsa Yahudi).
Ahli-ahli teori konspirasi telah lama mendakwa bahawa orang-orang Yahudi mengawal dunia moden dari bayang-bayang, bahawa mereka memiliki segala-galanya dari bank ke syampu, dan segala bentuk hiburan adalah alat untuk mengalih perhatian kita daripada realiti – agar kita semua sentiasa diperhambakan. Nah, lihat saja bagaimana Pokemon Go begitu popular, mungkin mereka betul?
Anda perlu berhenti bermain Pokemon Go segera jika anda bimbang mengenai privasi anda. Jika anda menggunakan Facebook, mana-mana perkhidmatan Google, atau sedang melayari laman web ini – mereka mungkin sudah tahu anda lebih mengetahui daripada yang anda telah lakukan. Seperti semua teori konspirasi, jangan ambil tahu perkara ini terlalu serius, tetapi mungkin mereka sentiasa mengawasi, sentiasa.

No comments

Powered by Blogger.