Header Ads

Unik! Inilah Misteri Disebalik Angka 1 Hingga 10Di dunia ini, kita tidak boleh terlepas dari angka. Dalam kehidupan seharian, kita juga seringkali menemukan angka yang mempunyai kegunaan yang sangat banyak, misalnya untuk menentukan kalendar, menyebut bilangan, dan lain-lain.

Angka tidak terbentuk dengan sendirinya, melainkan dijumpai dan tahukah anda misteri dari angka 1 hingga 10?
Mari kita lihat terlebih dahulu, angka 1 hingga 9:
1 = Satu
2 = Dua
3 = Tiga
4 = Empat
5 = Lima
6 = Enam
7 = Tujuh
8 = Lapan
9 = Sembilan
Angka tersebut mempunyai persamaan di nama depannya? Jika persamaan ini dijumlahkan, maka hasilnya adalah sepuluh. Misalnya, Dua dan lapan, sama-sama berhuruf awal ‘D’, jika dijumlahkan hasilnya adalah 10. Begitu juga dengan tiga dan tujuh, empat dan enam, lima dengan lima, serta satu dan sembilan.
Selain itu, huruf awal juga mempunyai peranan penting terbentuknya bilangan. Misalnya satu dan sembilan, sama-sama huruf awal ‘S’, yang kebetulan berapa pada urutan ke 19 dalam abjad. Jika satu dan sembilan dijumlahkan dan dibahagikan dua, maka hasilnya adalah angka ‘5’, dan ‘5’ mempunyai bentuk seperti huruf ‘S’.
Kemudian dua dan lapan, huruf awalnya adalah D yang keempat, apabila lapan dibahagi dua maka hasilnya adalah empat. Lalu, empat dan enam, yang kedua-duanya berawalan huruf ‘E’, di mana ‘E’ adalah huruf ke lima dan lima berada di antara empat dan enam.
Justeru itu, angka ‘5’ yang huruf awalnya L, dan huruf L sendiri merupakan simbol angka lima puluh dalam perhitungan angka jawi.
Sedangkan pada tiga dan tujuh sukar dicari kebenarannya. Misalnya dibahagikan atau dikalikan akan susah ditemukan persamaannya. Akan tetapi, mereka sama-sama bermula dengan huruf ‘T’. Cuba tuliskan huruf ‘T’ kecil pada kertas, lalu putar 180 darjah dan anda akan mencari angka 7. Jika hutuf T tersebut diputar 90 darjah, maka yang anda dapat adalah nombor tiga.
Menarik bukan? Namun tidak semua angka ini boleh dilaksanakan di negara lain yang mempunyai bahasa berbeza. Hanya boleh dilaksanakan di Indonesia.

No comments

Powered by Blogger.