Tutorial: Letak Widget Top Komentator Bulanan Yang Simple

Widget Top Komentator Bulanan ni rasanya yang terbaik boleh korang gunakan. Boleh kira ikut bulanan ataupun mingguan dengan set tarikh awal bulan dan hujung bulan sebagai tempoh bulanan komen. So dari situ dia akan kira start dari awal bulan sampai hujung bulan. Untuk bulan berikutnya kena setting date yang baru pulak.



Widget Top Komentator bulanan yang mesra coding dan mesra blog sebabnya tak menganggu loading page blog. Memang sesuai sangatlah untuk bloggers yang ada buat penghargaan kepada top komentator tu untuk senang kira. Tapi dah jumpa widget top komentator ni. Tak payah cari lagi dah. Guna je yang ini senang dan kiraan lebih tepat.

Caranya pun mudah!

1. Log in blogger.com
2. Dashboard >> Layout >> Add gadget >> HTML/Javascript
3. Copy code bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=URL BLOG &ExcludedNick1= NAMA ADMIN &ExcludedNick2= Anonymous &ShowHowMany=10 &ExcludeCommentsBefore=01-05-2014 &IncludeCommentsBefore=31-05-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>

4. Paste ke dalam box HTML/Javascript
5. Edit coding.
URL BLOG = Url Blog korang contoh http://www.lokmanamirul.blogspot.com/
NAMA ADMIN = Lokman Amirul 10 = Jumlah komentator 01-05-2014 = kiraan tarikh komen mula masuk Hari-Bulan-Tahun
31-05-2014 = kiraan tarikh komen berakhir Hari-Bulan-Tahun

6. Dah siap Edit. Save!

Selamat Mencuba! Kalau menjadi sila komen di bawah ye. Kalau tak faham, tanye je. Terima kasih :)



Kredit - helpblogger

1 comment... add one now

ayunie ramli ayunie ramli Julai 25, 2016
haa, nk try buat la. nk tgk sape top komentar kat blog mek :)