Tolong ambil tahu 13 fungsi simbol pada dashboard meter kereta ni



Kebanyakkan dari kita tak tahu semua mengenai kereta. Mungkin sesetengah orang hanya tahu perkara asas sahaja namun tak mustahil ada yang tak tahu langsung. Hanya tahu bawa dan isi minyak kereta. Jadi sebenarnya penting sangat-sangat untuk kita tahu setiap fungsi kereta yang ada pada dashboard kereta kita. 

Tapi perlu diingatkan tak semua kereta ada semua simbol. 

1. Temperature Enjin

Apa maksudnya? Maksudnya, enjin kereta anda dah terlalu panas. 
 
 

2. Tekanan Tayar

Maksudnya tekanan tayar anda tak sama balance. Mungkin ada tayar yang kurang angin. 


 
3. Tekanan Minyak 

Maksudnya minyak pada enjin anda kurang, atau pun ada masalah pada sistem minyak enjin. 


4. Kawalan Cengkaman

Maksudnya cengkaman kawalan tayar kereta anda tak berfungsi dengan baik dan boleh membahayakan


 
5. Amaran Enjin

Banyak sebab yang boleh menyebabkan simbol ni akan berkelip-kelip. Jadi jangan ambil mudah bila ia berkelip. 


6. Kunci Anti Break 

Maksudnya ada masalah pada sistem break anti lock anda yang anda kena check 


 
7. Automatic Shift Lock dan Engine Start Indicator 

Maksudnya anda perlu menekan break untuk start enjin atau pun tukar ke neutral 


 
8. Bateri 

Maksudnya bateri kereta anda dah semakin lemah


 
9. Minyak 

Ini bermaksud anda semakin kehabisan minyak. Fun fact ! Ada simbol anak panah pada sebelahnya yang menunjukkan di mana tempat buka gas kereta anda. 


 
10. Tali Pinggang 

Ini adalah peringatan supaya anda memakai tali pinggang. Jangan sampai telinga dah bingit dengar bunyi ni tapi masih taknak pakai!


 
11. Airbag

Ada masalah pada salah satu airbag dalam kereta anda atau mungkin sistem airbag secara keseluruhannya. 
 

 
12. Lampu Kabus
 
 
Tahu tak lampu kabus tu apa? Hehe simbol ni maksudnya lampu kabus anda terpasang. 


 
13. Air pada wiper

Maksudnya anda kena refill air untuk wiper!


Jadi lepas ni tak ada alasan tak tahu apa maksud simbol kat dashboard meter tu okay?
Sumber: Mentalfloss.com

 
 

 

1 comment... add one now