Peguam Kongsi Cara Tuntut Hutang Kurang Dari RM 5,000 Secara Saman Mahkamah



Satu lagi kes yang selalu di tanya kepada saya adalah berkaitan tuntutan hutang yang jumlahnya kurang dari RM5000.00 Kebiasaannya hutang antara kawan-kawan dan saudara mara. Kebiasaannya juga tiada dokumen bertulis yang mengesahkan keberhutangan. Hanya ada bank-in slip saja.

Kekadang bagi tangan saja, tiada bukti apa-apa, mungkin ada saksi mata yang nampak serahan duit berlaku.
Ok, jika anda individu (syarikat lain), yang ingin menuntut hutang kurang dari jumlah RM5,000 secara saman mahkamah, anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan peguam.
Anda boleh saman dia secara persendirian. Caranya:
1. pergilah ke mana-mana Mahkamah Majistret terdekat dengan rumah anda.
2. cari kaunter pertanyaan mahkamah
3. kalau keranii tu baru lepas make-up, tunggu dia selfie dulu
4. selepas itu baru tanya dia “Cik Adik, kat mana saya boleh dapatkan borang SAMAN TUNTUTAN KECIL?”
5. selepas itu isi borang itu dan ikutlah arahan pada borang itu.
6. selepas itu daftarkan borang dengan membayar RM 30
7. selepas itu poskan salinan saman itu pada sepupu anda tersebut (jangan viral di Facebook pula). Pos daftar tahu, untuk membuktikan saman telah diposkan
8. selepas itu tunggu tarikh perbicaraan.
9. selepas itu masa hari perbicaraan, cakap depan Majistret macam ini:
“Dengan izin tuan, saya dah failkan saman tuntutan kecil ini pada sekian-sekian hari bulan dan saman tu telah diposkan kepada defendan pada sekian-sekian haribulan. Hari ni, Defendan tak hadir maka saya memohon penghakiman ke atas defendan”
10. Majistret sebelum bagi penghakiman akan minta pengesahan kad pengenalan, bank-in slip atau akuan pemberian wang secara serahan tangan.
11. lepas tu Majistret akan jatuhkan tukul besi kata okay, PENGHAKIMAN INGKAR DI BERIKAN!
12. kalau defendan hadir pun lagi cantik, Majistret akan sekolahkan dia dulu sebelum ketuk tukul itu atas kepala dia
SEKIAN TERIMA KASIH
?#?ilmuiniutkhatersjuga?
Sumber: Buzze Azam

0 comment... add one now