Kalau Rasa Tutup Semua Aplikasi Jimatkan Bateri Smartphone, Anda Silap Besar!



Ramai antara kita yang gunakan smartphone mesti sangka dengan tutup semua aplikasi yang kita guna boleh jimatkan bateri terutama sekali bila bateri dah nyawa-nyawa ikan je kan? Tak kisah lah korang guna Android mahupun iOS, sebenarnya dengan cara macam tu korang tak save pun bateri korang tapi buatkan ia jadi lagi teruk. 

Perasan tak kalau korang tak tutup apps tu bila nak buka laju je. Tapi bila korang tutup dia ambil masa nak load dulu dari mula yang sebenarnya buat bateri lagi cepat habis. 

Seorang pengguna Apple email CEO Apple dan tanya pasal ni. Tgk apa Tim Cook jawab: 
 


 

Sama juga bila tanya engineer Android : 
 
Jadi lebih baik korang guna je multitasking menu untuk mudahkan kerja dan jimatkan bateri. 
 



Nak jimat bateri? Guna Low Power Mode untuk iOS 
 

 
Dan Doze untuk Android
 
Sumber: Says & Cnet 

0 comment... add one now