Header Ads

Inilah Nama Isteri Iblis Yang Perlu Anda Tahu

Image result for Inilah Nama Istri Iblis Yang Perlu Anda Tahu

KISAH ini bermula ketika Imam Asy - Sya'bi berjalan dengan isterinya . Kedua-dua pasangan ini kelihatan bersemangat sambil bercakap-cakap . Tidak lama kemudian , seseorang datang menghampiri kedua-dua pasangan ini . Mereka sudah terbiasa mendapatkan soalan dari kaum Muslimin kerana sejak kecil sudah tinggal di Madinah dan menjadi seorang imam yang faqih dan alim . 

Lelaki itu menyampaikan sebuah pertanyaan yang unik tanpa menyebut nama terlebih dahulu. Ia bertanya siapa nama isterinya iblis

Jika beliau tidak mempunyai pemahaman yang dalam, akal yang jernih, rohani yang bersih, dan akhlak yang mulia boleh saja ia menjawabnya dengan kemarahan. Lelaki itu menyampaikan pertanyaan yang aneh dan terkesan menguji kemampuan sang imam yang sempat berguru pada 50-an sahabat Nabi Muhammad SAW. 

Walaupun pertanyaannya terkesan aneh dan membuat marah tetapi beliau menjawabnya dengan jenaka dengan tidak boleh diganggu. Beliau menjawab dengan menambah senyuman bahawa ia tidak diundang dalam walimah iblis. 

Mungkin tidak hanya laki-laki itu, kita juga berharap jika sang imam menjawabnya dengan jawaban yang tidak pernah terpikirkan sama sekali tetapi jawapan itu mematikan. 

Jawapan yang jenaka ini tidak hanya sekali beliau lontarkan. Diketahui bahawa beliau sempat berguru langsung dan sangat mengidolakan 'Abdullah bin Mas'ud yang terkenal dengan jenaka intelektualnya. 

Kisahnya, terdapat seseorang yang melontarkan soalan, apabila ia mandi di sungai maka kemana ia harus menghadap? Menghadap kiblat atau membelakanginya atau ke arah mana? 

Kemudian ia melanjutkan jika ia tidak mengetahui arah kiblat lalu sebaiknya ia harus menghadap kemana saat mandi di sungai? Tanpa mencari apa maksud si pemuda itu, sama ada ia sungguh ingin tahu atau hanya menguji kemampuan sang Imam. Lantas apa jawapan yang akan diberikan oleh sang Imam pada laki-laki itu? Jawapan yang diberikan adalah lebih baik menghadap pada pakaian yang ditanggalkan ketika mandi ke sungai. 

Hal ini bertujuan agar pakaian itu tidak diambil orang atau hanyut dengan arus sungai. Apabila pakaian itu hanyut atau hilang maka aurat tidak lagi boleh ditutup. Jawapan yang bijak dan tidak boleh dinafikan. Inilah salah satu ciri orang soleh secara lisan maupun perbuatannya. Mereka mempunyai pemahaman yang dalam sehingga dapat berfikir secara cepat, menelaah secara jernih, dan mengaplikasikannya pada perbuatan sehari-hari pada sesama. Kisah soalan mengenai keluarga iblis ini mengajarkan kepada kita untuk menjadi seorang muslim yang berakal dan berilmu. 

Selain itu, tidak semua ilmu atau maklumat dapat disampaikan dan dapat difahami oleh setiap orang. awapan akan lebih mudah diterima dengan memasukkan humor tapi jawapannya juga masuk akal . Walaupun soalan yang dilontarkan terkesan hanya menguji kemampuan atau menyudutkan , akan lebih baik jika kita menjawabnya dengan hati tenang . Apabila kemarahan bercampur saat itu , maka yang keluar bukanlah jawapan yang boleh diterima tapi memunculkan permusuhan.


1 comment:

Powered by Blogger.