Header Ads

Biarkan Bayi Anda Hisap Jari, Gigit Kuku.. Ini SebabnyaBAYI yang suka menghisap ibu jari atau menggigit kukunya dikatakan kurang berisiko mengalami alahan ketika melalui proses pembesaran, menurut satu kajian yang dijalankan di New Zealand.
Kajian tersebut menyokong teori bahawa seseorang itu kurang berisiko untuk mengalami alahan jika didedahkan dengan organisme mikrob sejak kanak-kanak, menurut saintis Universiti Otago yang menjalankan kajian itu.
Kajian yang diterbitkan di jurnal Amerika Syarikat, Pediatrics itu membentangkan rekod yang dicatat dalam kalangan kanak-kanak berusia lima, tujuh, sembilan dan 11 tahun memiliki tabiat menghisap jari dan menggigit kuku.
Kajian itu juga dibuktikan apabila mereka membuat penyelidikan susulan menerusi kulit respondan yang berusia 13 hingga 32 tahun.
Hasilnya, 49 peratus daripada mereka yang yang tidak menghisap ibu jari atau menggigit kuku didapati positif bagi sekurang-kurangnya satu alahan.
Kadar alahan juga jatuh kepada 31 peratus bagi kanak-kanak yang mengamalkan kedua-dua tabiat itu.
Menurut pengkaji utama kajian tersebut Bob Hancox, tabiat tersebut berjaya mengurangkan risiko terkena alahan tetapi masih tiada bukti menunjukkan ia mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan alahan. 

1 comment:

Powered by Blogger.