Header Ads

8 Faktor Lelaki Cepat Tua Dari Usia Sebenar

image-1
Menjadi lumrah bagi kaum Adam untuk tidak bersolek dan kurang menjaga penampilan seperti kaum wanita di mana lelaki dikatakan tidak terlalu kisah mengenai perkara ini.
Berdasarkan kajian, kebanyakan lelaki mengatakan bahawa mereka tidak punyai cukup masa untuk berbuat demikian dan ada juga dikatakan malu untuk berbuat demikian kerana tidak mahu digelar lelaki metroseksual. Akibatnya, kaum lelaki yang jarang menjaga penampilan diri kelihatan jauh lebih tua daripada usia mereka.
Jom kita baca 8 perkara yang biasa dilakukan kaum Adam sehingga menampakkan mereka ‘cepat tua’ dari usia sebenar:
 • Cuci muka menggunakan sabun mandi
lelaki
Mencuci muka dengan menggunakan sabun mandi memang lebih praktikal dan mudah dilakukan. Tetapi tahukah anda, sabun mandi biasanya menyebabkan kulit anda menjadi kering dan kasar. Begitulah kesannya nanti kepada kulit wajah anda.
 • Bercukur tanpa menggunakan krim
krim
Mencukur misai atau jambang tanpa menggunakan krim pencukur boleh membuatkan kulit muka anda menjadi kasar. Anda seharusnya membeli krim pencukur yang baik untuk melindungi kulit anda.
 • Merokok
merokok
Hentikan merokok sekarang juga. Ini kerana ribuan racun dalam rokok itu boleh mendatangkan pelbagai penyakit dan menjejas sel tubuh anda.
 • Kurang makanan sihat
burger-1
Salah satu cara terbaik untuk menjaga kesihatan dan penampilan diri adalah dengan memakan makanan sihat. Memakan sayuran, buah-buahan, protein dan vitamin yang cukup boleh mencegah kerosakan sel tubuh dan mengekalkan awet muda.
 • Kurang minum air
air
Meminum air yang cukup itu penting untuk kesihatan kulit dan tubuh. Sebenarnya, inilah perkara utama yang harus dilakukan setiap hari untuk menjaga penampilan diri.
 • Tidak memakai pelembap kulit
lelaki
Pelembap kulit sebenarnya bukan untuk wanita sahaja. Bagaimanapun kebanyakan lelaki memandang remeh terhadap betapa pentingnya menggunakan pelembap kulit. Ini lebih-lebih lagi kerana mereka tidak mahu disifatkan sebagai lelaki metroseksual atau terlalu pentingkan penampilan diri seperti kaum wanita. Padahal, pelembap penting untuk melindungi kulit dari pengaruh buruk cuaca dan pencemaran udara.
 • Tidak memakai pelindung cahaya matahari
krim1
Kebanyakan lelaki tiada masalah melakukan kegiatan seperti bersukan di bawah terik matahari. Tapi, kulit anda yang akan ‘merana’ nanti.
 • Kurang bersenam
bersenam
Kurang bersenam menyebabkan metabolisme tubuh menjadi kurang lancar. Rutin bersenam dengan kerap dapat membantu sel -sel tumbuh semula dan memastikan anda kekal sihat.
Sumber : siakapkeli    |    Foto Kredit : norchicmah 

1 comment:

 1. alhamdulillah kalau dapat yg jenis tak makan dek usia :)

  ReplyDelete

Powered by Blogger.