4 Langkah mudah menjaga kewangan anda dengan pemanduan yang baik


Sebenarnya – kita lakukan semuanya untuk wang. Ramai yang bertungkus lumus untuk capai kemahuan, impian mengikut kemampuan.


Anda mungkin terkejut dengan perubahan dalam kehidupan seharian dan tabiat pemanduan yang boleh mengubah kewangan anda. Kita selalunya memandang remeh kepentingan memilih bahan api yang sesuai dan mengamalkan tabiat pemanduan yang baik. Jika anda menggabungkan kedua-dua elemen ini, anda akan melihat perbezaan dalam simpanan wang anda. Berikut adalah 4 langkah mudah:

1.    Rancangan perjalanan efisyen
Rancangkan semua yang anda perlu lakukan sebaik mungkin dan rancang untuk makan tengah hari di satu kawasan awam – ini akan mengurangkan kekerapan keluar masuk rumah.

2.    Elakkan memandu semasa trafik sesak
Kenalpasti kawasan trafik sesak. Cuba cari jalan pintas ke destinasi anda pada hari Ahad.

3.    Periksa kenderaan anda
Awasi tekanan tayar untuk meningkatkan penjimatan bahan api. Periksa minyak enjin dan penapis udara dengan kerap. Sentiasa menghantar kereta untuk servis pada waktunya untuk memastikan prestasi kenderaan anda dan sentiasa berwaspada dengan tanda-tanda awal kerosakan. 

4.    Pandu dengan berhati-hati
Memandu dengan berhati-hati adalah cara terbaik untuk menjimatkan penggunaan petrol.

Caltex memainkan peranan penting dalam memastikan perjalanan yang lancar, setiap masa. Malah, produknya menawarkan peningkatan dalam prestasi enjin untuk lebih penjimatan. Caltex dengan Techron® mengandungi bahan pembersih aktif yang membuang dan menghalang deposit daripada berkumpul di bahagian penting enjin. Ini akan menghasilkan enjin yang lebih bersih, beroperasi pada tahap optimum, memberikan pemanduan yang menjimatkan bahan api, pelepasan rendah dan perjalanan yang lancar. 

•    Bahan api
Caltex dengan Techron® mengandungi bahan pembersih aktif yang membuang dan menghalang deposit daripada berkumpul di bahagian penting enjin. Ini akan menghasilkan enjin yang lebih bersih, beroperasi pada tahap optimum, memberikan pemanduan yang menjimatkan bahan api, pelepasan rendah dan perjalanan yang lancar.

•    Pelincir
Formulasi terkini Havoline dengan Deposit Shield memberikan perlindungan tambahan kepada enjin anda dengan melindungi enjin daripada deposit merbahaya, meningkatkan prestasi dan penjimatan bahan api.

0 comment... add one now