Header Ads

10 Haiwan Liar Paling Berbahaya Dan Ganas Di Dunia

Ada beberapa jenis haiwan liar yang paling ditakuti keberadaanya. Haiwan-haiwan tersebut sering menjadi ancaman bagi manusia dan haiwan lain yang lebih lemah. Kebanyakan dari haiwan-haiwan tersebut adalah pemangsa darat yang memiliki kecepatan dan kepiawaian dalam memburu mangsanya. Meskipun kebanyakan haiwan pemakan daging namun ada beberapa jenis haiwan makan tumbuh-tumbuhan dan tidak makan daging yang juga berbahaya, apalagi ketika haiwan tersebut merasa dirinya terancam.

Pada artikel ini saya ingin menerangkan beberapa perkara yang kadang kala tidak disedari oleh manusia bahawa haiwan yang kelihatanya lucu kadangkala menipu dan sangat berbahaya. Sebagai contoh ikan beruang kutub yang kelihatan lucu ketika dilihat dari jauh, namun siapa sangka bahawa haiwan tersebut termasuk haiwan berbahaya bagi manusia dan jenis haiwan yang lain.
Senarai Haiwan Liar Yang Paling Menakutkan
Senarai Haiwan Liar Yang Paling Menakutkan
Pada senarai ini, tidak hanya haiwan yang kelihatan menyeramkan saja, namun ada beberapa haiwan yang memiliki penampilan lucu namun dia termasuk pemangsa bahaya yang boleh membahayakan manusia dan haiwan yang lain jika tidak berhati-hati. Berikut ini senarai gambar haiwan liar yang perlu anda berjaga-jaga:
1. Deathstalker
Deathstalker
Deathstalker merupakan salah satu jenis kala jengking yang hidup di wilayah Afrika Utara hingga Timur Tengah. Kala jengkin ini juga termasuk haiwan berbahaya kerana memiliki racun yang boleh membuat manusia lumpuh . Tercatat ada sekitar 75% kematian yang diakibatkan kala jengking mencatat namanya sebagai kala jengking berbisa.
2. Great White Shark / Yu Putih
Great White Shark
Adalah pemangsa yang paling aktif hingga saat ini. Haiwan ini termasuk paling liar kerana dia akan selalu menerkam apapun yang terapung di air iaitu anjing laut. Dan juga haiwan tidak suka dengan manusia, jadi jika ada kes gigitan yu putih, itu kerana mereka menganggap pergerakkan manusia diatas seperti mirip dengan anjing laut. Mereka akan melepaskan manusia setelah gigitan pertama kerana haiwan ini memang tidak menyukainya. Sayangnya meskipun sudah dilepaskan namun gigitan yu tersebut sangat menyakitkan.
3. Hyena
hyena
Hyena merupakan ancaman serius bagi manusia. Mereka adalah selekompok pemangsa yang saling bekerja untuk memangsa. Kerjasama sekelompok hyena sangat mengerikan baik untuk mangsa berupa haiwan dan manusia. Jangan pernah berfikir untuk mendekati haiwan liar ini kerana sangat berbahaya.
4. Komodo
Komodo
Salah satu haiwan wabak suatu penyakit terjadi pada satu daerah asli Indonesia masuk dalam kategori haiwan liar yang legenda sejak beberapa tahun lamanya. Komodo adalah karnivora yang memakan segala jenis daging, mulai dari unggas, kerbau bahkan manusia. Ketika anda bercuti ke Pulau Komodo berhati-hatilah ketika ada komodo yang dekat dengan anda, kalau boleh jangan mendekati haiwan ini tanpa pengetahuan pemandu / pawing komodo. Tipikal haiwan ini adalah menyerang secara diam-diam saat mangsanya lemah. Meskipun begitu komodo bukan haiwan tamak kerana haiwan hanya perlu makan sebulan sekali.
5. Leopard / Harimau
Leopard
Satu lagi haiwan liar yang masuk dalam kategori pemangsa legenda. Harimau memiliki kekuatan, kecepatan hingga kecerdasan dengan memangsa. Jangan pernah berkeinginan untuk mendekati haiwan ini, anda cukup melihat di Discovery Channel sahaja apabila ingin mengetahui beberapa liar haiwan ini.
6. Badak
Badak
Mungkin penampilannya agak biasa sahaja dan pergerakkan yang lambat membuat orang tidak percaya jika badak adalah haiwan liar yang berbahaya. Badak memiliki pengelihatan yang tajam dan misi mengejutkan yang sulit untuk dihindari oleh mangsanya. Badak juga memiliki tanduk kuat yang mengerikan.
7. Cone Snail
Geography cone shell {Conus geographus} with toxic proboscis extended, Red Sea.
Code snail adalah siput yang memiliki racun yang paling berbahaya. Satu titis racun yang dikeluarkannya boleh meragut nyawa manusia sekaligus. Saat ini belum ditemukan penawar racun dari siput ini sehingga kita wajib berhati-hati jika berjumpa dengan haiwan ini. Code snail juga disebut dengan “siput rokok” yang mengibaratkan bahawa orang yang terkena bisa siput ini hanya memiliki jatah hidup seperti orang menghabiskan satu batang rokok sahaja.
8. Mamba Hitam
Mamba Hitam
Mamba hitam merupakan ular yang masuk dalam mitos orang Afrika mengenai cerita legenda. Haiwan ini adalah pemangsa yang paling ditakuti di dunia karena memiliki kecepatan yang baik ditambah agresif yang tinggi. Haiwan ini menyerang tanpa adanya tindakan menghasut.
9. Beruang Kutub
Beruang Kutub
Tidak ada pemangsa yang berani menyerang beruang kutub, kecuali ada satu makhluk hidup makan makhluk sejenis lainnya, yang tidak berhasil mendapatkan mangsa saat haiwan ini kelaparan. Haiwan ini adalah haiwan liar yang tidak takut akan keberadaan manusia kerana haiwan ini sedar memiliki kekuatan dan tubuh gemuk untuk boleh melawan semua jenis haiwan.
10. Singa Afrika
Singa Afrika
Raja rimba dari Afrika ini beberapa kali dilaporkan melakukan serangan berbahaya pada manusia. Meskipun manusia bukan target pemburuan pemangsa ini, namun ada beberapa kes penyerangan yang membuat manusia meninggal. Secara alami singa Afrika telah memiliki darah pemangsa dari jenis keturunannya.
Sumber : satwapedia 

1 comment:

Powered by Blogger.