Header Ads

Senarai negara dengan waktu puasa terpendekWaktu puasa setiap negara berbeza-beza, puasa dalam bulan Ramadhan dilakukan dalam waktu 14 jam 40 minit.
Perbezaan dan cuaca pada sebuah Negara umumnya yang menjadi penyebab utama dalam perpanjangan dan pemendekan waktu puasa. Selain di wilayah kutub yang durasi puasanya lebih panjang di musim panas, boleh juga semakin pendek di musim dingin. Perpanjangan dan pemendekan waktu puasa pada umumnya dipengaruhi dengan durasi antara waktu matahari terbit dan tenggelam.
Selain ada beberapa negara yang jalani waktu puasa terlama, juga ada beberapa negara yang mendapat giliran waktu puasa paling pendek. Apa saja? Ini dia.
  1. Kepulauan Komoro
Di negara ini, puasa hanya dijalani dalam waktu 12 jam 31 minit. Hal ini dikeranakan kepulauan yang satu ini masih merupakan bahagian dari negara Arab Saudi sehingga puasa dilakukan sesuai ketetapan pemerintah.
  1. Australia
Kerana terletak di Bumi bahagian selatan, musim dingin yang berlangsung di Australia membuat masyarakat di sana jalani puasa yang relatif singkat. Di sana, setidaknya dalam sehari puasa dijalani sekitar 10 jam 30 minit.
  1. Argentina
Negara yang satu ini memiliki waktu puasa yang lebih pendek lagi iaitu selama 9 jam 37 minit. Tak jauh berbeza dengan yang terjadi di Australia, musim dingin membuat matahari tenggelam lebih cepat di Argentina sehingga puasa berlangsung relatif lebih singkat.
  1. Chile 
Negara Chile juga memiliki waktu puasa yang cukup pendek yaitu 9 jam 12 minit. Umat muslim di sana mulai berpuasa pada pukul 05:31 dan berbuka pada pukul 15:00.(L6)

No comments

Powered by Blogger.