Header Ads

Senarai Kereta Api Paling Laju di Asia dan Dunia

BEBERAPA buah negara mempunyai kereta api terpantas di dunia, malah kelajuan kereta api melebihi pelbagai jenis pengangkutan yang ada di dunia. Termasuk di Asia.
Eropah dan Asia sudah mengendalikan kereta api yang mempunyai kelajuan paling tinggi di dunia. Automatik dari segi masa sangat sesuai untuk mereka yang ingin bercuti.
Berikut ini beberapa jenis kereta api yang mempunyai kelajuan paling tinggi di dunia.
#1 Shanghai Maglev
Kereta api pertama ini mempunyai kelajuan sehingga 430 kilometer sejam dengan kelajuan rata-rata 251kmph. Beroperasi sejak April 2014 untuk digunakan secara komersial.
Kereta api bernama Shanghai Maglev Line ini merupakan kereta api pertama yang dikendalikan secara komersial dengan kelajuan tinggi yang memakai garis levitasi magnet.
4 Kereta Api Paling Laju di Asia 1
Kereta api ini bertujuan dari Longyang Road Station Metro dan berakhir di Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong Shanghai, China.
Shanghai Maglev dikendalikan Shanghai Maglev Transportation Development Co (SMTDC). Dibina oleh syarikat usahasama dari Siemens dan ThyssenKrupp.
#2 Harmony CRH 380A
Kereta api Harmony CRH 380A mempunyai kelajuan operasi maksimum 380kmph, ketika ini menjadi yang paling laju di tempat kedua di dunia. Sebelum dilancarkan, dilakukan ujian percubaan dari Shanghai ke Hangzhou pada Disember 2010.
CRH 380A dimasukkan ke dalam operasi pada Oktober 2010. Kemudian mula beroperasi dari Beijing ke Shanghai dan menyediakan perkhidmatan setiap hari bersama Wuhan ke Guangzhou.
4 Kereta Api Paling Laju di Asia 4
Kereta ini dibina oleh CSR Qingdao Sifang Locomotive & rolling stock. Untuk kelajuan tertinggi di reka bentuk dari hasil daripada kajian yang dilakukan di pelbagai universiti di China.
#3 E5 Seri Shinkansen Hayabusa
Kereta api E5 Seri Shinkansen Hayabusa mula beroperasi Mac 2011 dengan kelajuan maksimum 300 km. Ketika ini menjadi yang paling cepat di Jepun, malah kereta ini boleh mencapai kelajuan sehingga maksimum sekitar 400kmph.
4 Kereta Api Paling Laju di Asia 2
Dihasilkan oleh Kawasaki Heavy Industry (KHI) dan Hitachi, dan East Japan Railway Company (JR East) sebagai operator.
Kereta ciri penuh dengan suspensi aktif (FSA) sistem mengurangkan getaran serta boleh meredam dan mengurangkan ledakan bunyi dalam terowong.
#4 THSR 700T
Kereta THSR 700T beroperasi di jalur berkelajuan tinggi antara Taipei dan Kaohsiung di Taiwan. Digunakan oleh perkhidmatan Taiwan High Speed Rail Januari 2007. Ketika beroperasi, mempunyai kelajuan 300kmph dan mengurangkan masa perjalanan antara dua bandar dari empat jam menjadi 90 minit.
4 Kereta Api Paling Laju di Asia 3
Dibina oleh Kawasaki, Hitachi dan Nippon Sharyo. Berdasarkan siri 700 kereta Shinkansen Kawasaki, 700T adalah pelaburan Taiwan pertama yang mengimport teknologi dengan memakai berkelajuan tinggi dari Jepun.

No comments

Powered by Blogger.