Header Ads

Senarai bangunan bersejarah di Malaysia Sejarah PT3 2016

Setiap negara mempunyai pelbagai tempat bersejarah. Begitu juga di Malaysia yang mempunyai banyak tempat bersejarahnya tersendiri yang patut anda lawati jika anda ingin melihatnya sendiri. Terdapat beberapa tempat yang mempunyai sejarahnya. Antaranya ialah :

Kota A’Famosa


A’Famosa merupakan sebuah kubu yang telah dibina oleh penjajah Portugis selepas mereka menakluk Melaka pada tahun 1511. Kota A’Famosa ini dibina oleh buruh yang telah dipaksa untuk membina kubu ini atau nama rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Untuk membina Kota A’Famosa ini, ianya mengambil masa selama 5 bulan.Manakala bahan-bahan untuk membina kubu ini diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain. Oleh kerana suhu panas terik pada ketika itu dan ditambah pula dengan kekurangan makanan, ramai buruh-buruh mati ketika pembinaan Kota A’Famosa ini.Alfonso de Albuquerque ialah orang yang memberi arahan atas pembinaan Kota A’Famosa ini.Pada tahun 14 Januari 1641, penjajah Belanda telah menyerbu A’Famosa melalui Pintu Santo Domingo Gate dan telah mengorbankan lebih 7,000 orang kesan akibat kebuluran, penyakit dan tembakan senjata api.Kota A Famosa yang rosak teruk dalam pertempuran telah dibaiki.Porta de Santiago yang merupakan pintu utama telah digantikan dengan logo Syarikat Hindia Timur Belanda. Selepas itu, pihak Belanda membaiki dan mengubah suai A’Famosa dan meletakkan logo mereka di atas pintu pagar yang masih kekal sehingga kini dengan ukiran "Anno 1670".

 
Kellie’s Castle


Siapa yang tinggal di Perak pasti sudah tahu akan tempat bersejarah ini iaitu Kellie’s Castle. Kellie’s Castle yang diibaratkan seperti Taj Mahal. Ianya diibaratkan seperti Taj Mahal kerana Kellie’s Castle ini dibina atas lambang cinta William Kellie Smith kepada isterinya. Kellie’s Castle ini telah dibina pada tahun 1915 tidak dapat disiapkan sepenuhnya kerana kematian Kellie yang mati secara mengejut pada tahun 1926 kerana mempunyai penyakit pneumonia.Kellie’s Castle ini mempunyai senibina yang bercirikan Scottish, Moorish dan India. Walaupun mempunyai sejarah yang tersendiri, ada yang berpendapat bahawa tempat ini mempunyai makhluk halus dimana roh Kellie’s dan keluarganya ada berlegar-legar di kawasan istana tersebut.

Istana Seri Menanti


Istana Seri Menanti mempunyai keunikan yang tersendiri. Tahukah anda bahawa istana ini dibina tanpa menggunakan sebatang paku? Istana ini dibina tanpa menggunakan sebatang paku malahan mereka menggunakan teknik alternatif iaitu menghubungkan kayu-kayu dan tiang istana ini hanya dengan menggunakan pasak kayu. Istana Seri Menanti ini dibina pada tahun 1902 dan telah disiapkan pada 1908 ini mempunyai 4 batang tiang seri utama dan 99 batang tiang kayu. Senibina istana ini dipengaruhi dengan ciri-ciri budaya seni minangkabau dari Indonesia. Istana Seri Menanti ini terletak di Kuala Pilah, Negeri Sembilan.


Chandi Lembah Bujang


Chandi Lembah Bujang yang terletak di Kedah ini merupakan satu seni binaan yang dikatakan sebagai bahan binaan manusia yang paling tertua di Asia Tenggara. Walaupun di Chandi Lembah Bujang ini tidak banyak boleh dilawati tetapi kawasan tersebut mempunyai sejarah yang tersendiri. Chandi Lembah Bujang ini dikatakan dibina pada awal masihi hingga 20 masihi. Lembah Bujang mempunyai perhubungan yang sangat rapat dengan aktiviti perdagangan maritim antaranya beberapa negara  Asia, China, Asia Barat dan India.


Fort Cornwallis


Fort Cornwallis yang terletak di Pulau Pinang ini telah dibina pada tahun 1786 yang diketuai oleh Francis Light telah siap dibina pada 1810. Nama Fort Cornwallis diambil dari Gabenor General India iaitu Charles CornwalliS. Kubu ini dibina adalah untuk menjadi sebagai tempat pertahanan daripada serangan dari musuh. Kota ini juga mempunyai bentuk bintang 5 bucu dengan keluasan 417.6 kaki persegi.


Kota Belanda


Kota Belanda yang terletak di Perak ini telah dibina pada tahun 1670 oleh Syarikat Hindia Timur Belanda. Kota Belanda ini dibina adalah untuk menyimpan bijih timah yang mereka dapat di negeri tersebut. Manakala pada tahn 1960, penduduk tempatan di Perak tidak bersetuju dengan cara pihak Belanda mendapat hasil bijih timah itu. Oleh disebabkan penduduk tempatan tidak bersetuju, mereka telah memusnahkan kota belanda tersebut.Selepas kota tersebut telah dimusnahkan,Belanda telah membina semula kota tersebut pada tahun 1749. Pada ketika itu, kota tersebut telah menempatkan seramai 80 orang pengawal. Selepas tahun 1779, kota belanda tidak lagi digunakan lagi kerana Belanda telah menumpukan perhatian mereka kepada perdagangan rempah ratus di Maluku, Indonesia. Selain itu, Belanda juga sedang berhadapan dengan peperangan Napoleon di Eropah dan disebabkan itu,kota belanda telah menjadi sebuah kota yang terbiar.

No comments

Powered by Blogger.