Sejarah terciptanya rokok adalah hadis PALSU!

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum saya ingin jelaskan mengenai sebuah hadis palsu yang rata-rata sangkakan benar rupa-rupa nya adalah PALSU. Bulan puasa ni masa yang tepat cara nak la berdakwah tentang ilmu hadis walaupun dlam blogging. Persoalannya, adakah anda biasa dengaq sepotong hadis ini di bawah ini....


SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK!!! 

Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : "Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka" 

Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: "Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?" 

Sabda Rasulullah SAW : "Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau." 

Nabi bersabda lagi : "Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji" 

(Saya petik keseluruhan maksud hadis ini dari buku 'HARAM MEROKOK' oleh Adil Akhyar muka surat 12)  


Untuk pengetahuan semua sebenarnya hadis di atas tu adalah PALSU.... Tak ada dalil atau nas. Korang tahu tak kalau hadis yang bukan dari Nabi kita berdustakan atas namanya lihat di bawah ni....

Haa, ni hukum org yg sebarkan hadis palsu:
Hukum mengguna dan menyebarkan hadis palsu adalah HARAM di samping bererti suatu pengkhianatan kepada syariat Islam itu sendiri. – 

Sesiapa yang mencipta, mengguna dan menyebarkan hadis “palsu” dianggap telah melakukan pendustaan besar terhadap Nabi Muhammad SAW. Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha 


Tak pasal sebab niat baik nak suruh orang berhenti rokok, sekali dapat dosa! pulak tu sebar kat fb, setiap kali org share, like, percaya, terpengaruh, haaa... kira satu2 dosa ko. pendustaan besar oke! Walaupun niat betoi tapi cara atau matlamat yang salah tak leh jugak...tapi sedikit sebanyak beri lah peringatan si perokok di luar sana tentang bahayanya rokok dan kenapa patut dijauhi...pandai2 korang lah google cari risikonya.

Apa-apa pun keypoint yang saya ingin tekankan janganlah terburu-buru forward atau pandai2 sebar hadis yang tanpa diperiksa terlebih dahulu...adakah palsu atau sahih??? Persoalan itu perlu anda fikirkan terlebih dahulu....Waalahualam..kalau ada silap sila perbetoikan.

0 comment... add one now