Header Ads

Lelaki Israel Kritik Undang-Undang Malaysia Di FB, Ini Alasannya Kenapa Terlepas Masuk!

israel

TINDAKAN seorang lelaki Israel yang cuba membuat kenyataan provokasi di laman sosial berhubung kedaulatan undang-undang negara, mengundang reaksi amarah netizen di media sosial.
Menerusi pautan gambar di halaman Facebooknya, Rudy Rochman dilihat memegang passport Israel dengan berlatar belakang bangunan Menara Kembar Petronas sambil mengatakan yang seolah-olah Malaysia mengamalkan diskriminasi.
Dia yang juga merupakan bekas tentera Israel mengakui singgah sebentar di Kuala Lumpur dengan menggunakan passport Perancis disebabkan mempunyai dua kerakyatan di negara asalnya.
israel2
“Di belakang saya adalah Menara Kembar Petronas dan saya berjaya ke Malaysia untuk sehari menggunakan pasport kerakyatan Perancis.
“Walaupun saya tak menyarankan (rakyat Isreal yang lain) datang ke Malaysia tetapi saya rasa adalah perlu untuk merakam gambar ini untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai perkara itu.
“Walaupun ada segelintir rakyat Malaysia yang menyokong Israel secara diam-diam, kerajaan Malaysia dan penduduknya terus menyokong pengharaman ini terhadap rakyat Israel.
“Jika anda tidak tahu mengenai perkara ini, sila kongsikan agar yang lain sedar dengan sikap (kerajaan Malaysia) yang tidak bertoleransi ini,” katanya.
Rata-rata netizen menemplak sikap bekas tentera Israel itu yang seakan ingin menunjukkan mereka terdesak untuk mendapatkan sokongan antarabangsa.
“Cuba untuk meraih simpati atas nama diskriminasi, tetapi lupa hakikat mereka menjajah bumi Palestin dan membunuh ribuan umat Islam di sana saban tahun.
“Malaysia negara yang berdaulat. Negara ini boleh tetapkan apa saja undang-undang, termasuk isu hubungan dengan Israel,” katanya Mohd Hazizi.
“Israel sangat sinonim dengan pencerobohan. Sudah menceroboh negara berdaulat Palestine, sekarang nak ceroboh Malaysia pula? Nampak sangat pintu masuk negara kita ini lemah,” kata Amir Zain.
Bagaimanapun, ada segelintir yang menganggap perkara itu adalah biasa dan ini bukan pertama kali rakyat Israel masuk ke Malaysia.
“Apa yang peliknya Yahudi masuk ke Malaysia? Orang Malaysia nak masuk ke Israel pun boleh, atas alasan buat lawatan,” kata Azuan. -MYNEWSHUB.CC

No comments

Powered by Blogger.