Header Ads

Jangan terkejut! 5 Kesan bahaya ini bila anda kerap mandi air panas

cold-shower

Setiap pagi ramai di antara anda memang allergic kalau mandi dengan air sejuk. Memang dekat rumah tu wajib ada water heater sebab nak mandi air panas.
Kadangkala memang ada orang jenis setiap pagi wajib mandi air panas. Sebab tak tahan sejuk. Tapi jika terlalu kerap mandi air panas, ada kesan tak baik pada diri kita sendiri. Antaranya seperti..

1. Sakit kepala

Mandi dengan air panas setiap hari boleh menyebabkan sakit kepala kerana suhu air boleh mengganggu aliran darah dari tubuh ke otak.

2. Tekanan darah rendah

Mandi air panas setiap hari membuatkan pembuluh menjadi lebar sehingga tekanan darah boleh menurun. Ada beberapa kes, dimana tabiat mandi air panas setiap hari membuatkan degupan jantung menjadi lebih cepat kerana jantung mengepam darah dengan cepat.
Image result for bahaya mandi air panas

3. Sistem pencernaan terganggu

Jika anda selalu berendam dalam air panas ia boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Gangguan pencernaan yang biasanya terjadi adalah rasa mual dan muntah.

4. Menggigil selepas mandi

Mandi air panas memang menyegarkan. Tapi selepas mandi, badan rasa lebih sejuk sehingga menggigil. Ini kerana saluran darah di bahagian kulit menjadi lebih besar dan menyebarkan haba ke seluruh tubuh.

5. Kualiti sperma terganggu

Kebiasaan mandi air panas boleh membuatkan jumlah sperma menurun. Ini kerana pengeluaran sperma memerlukan masa yang panjang. Air panas boleh mengganggu jumlah sperma lelaki.
Boleh nak mandi tapi pada pandangan admin, jangan terlalu kerap. Tahanlah sikit sejuk tu.. hehehehee..

No comments

Powered by Blogger.