Header Ads

Cara selamatkan telefon bimbit terjatuh masuk Air

Insiden telefon bimbit masuk air sama ada akibat ia terjatuh atau dibasahi hujan ketika menunggang motosikal adalah sesuatu yang kadang-kadang tidak dapat dielakkan dalam hidup kita. Kebimbangan utama pengguna apabila telefon bimbit masuk air adalah kemungkinan besar ia boleh rosak dan tidak boleh dibaiki.


Namun, jika kena pada caranya, kita masih lagi dapat menyelematkan telefon bimbit berkenaan sebelum anda berfikir ingin melupuskannya dan menggantikannya dengan yang baru. Cara menyelamatkan telefon bimbit yang terjatuh ke dalam air ini perlukan masa sekurang-kurangnya tiga hari untuk memastikan ianya benar-benar pulih untuk dioperasikan, bermula dari;

Langkah 1: Tanggalkan bateri

Paling penting sebaik sahaja anda mendapati telefon anda dimasuki air adalah menanggalkan baterinya seberapa segera. Kebanyakan kerosakan yang diakibatkan dari telefon masuk air adalah kejadian litar pintas.

Selain bateri, kita juga perlu menanggalkan sebarang penutup atau komponen luaran telefon terbabit untuk membolehkannya kering dengan lebih cepat, termasuklah kad SIM dan kad SD.
Imej dari Gazelle
Imej dari Gazelle
Jika telefon bimbit anda tidak boleh ditanggalkan baterinya, pergi ke langkah seterusnya.

Langkah 2: Matikan telefon bimbit anda

Tindakan pantas anda mematikan telefon bimbit anda yang dimasuki air mampu menyelamatkan nyawanya. Jika anda sengaja menangguh-nangguhkannya, kemungkinan besar telefon bimbit anda akan pergi tak kembali.
Imej dari
Imej dari Thanhnien
Ia menjadi pilihan untuk mengelak berlakunya litar pintas bagi telefon bimbit yang baterinya tidak boleh ditanggalkan sebelum pergi ke langkah seterusnya.

Langkah 3: Tanggalkan telefon bimbit anda satu-persatu

Jika anda tidak suka atau tak mahu untuk menanggalkan telefon bimbit anda, boleh langkau ke langkah 4.
Bagi yang sudah biasa menggodeh barang-barang dan tak kisah jika secara tak sengaja menjahanamkan barang seperti saya, anda boleh mula menanggalkan kerangka telefon bimbit menggunakan pemutar skru untuk mengeluarkan papan litarnya supaya ia boleh dikeringkan dengan udara biasa bersuhu bilik.
Nota: Membuka dan menanggalkan telefon bimbit yang masih dalam tempoh jaminan boleh menyebabkan ia tidak layak untuk ditukar ganti. Oleh itu, jangan usik jika ia masih di dalam waranti dan rujuk dengan pihak pengeluar berkenaan cara untuk mendapatkan penggantian.

Langkah 4: Keringkan dengan pengering rambut

Imej dari Day2DayMom
Imej dari Day2DayMom
Pengering rambut adalah cara terbaik mengeringkan komponen-komponen dalaman telefon bimbit yang basah akibat dimasuki air. Cuma anda harus ingat untuk menetapkan pengering rambut kepada tetapan tanpa pemanas. Ini kerana, jika udara panas yang dihembuskan dari pengering rambut, dibimbangi wap-wap air akan terhasil lantas menjadikan keadaan menjadi lebih rumit.

Langkah 5: Masukkan ke dalam bekas beras

Jika anda masih lagi bimbang kalau-kalau masih lagi terdapat saki baki air di dalam telefon bimbit anda, anda boleh meletakkannya di dalam beras. Ini kerana, beras mampu menyerap lembapan pada udara disekelilingnya walaupun proses ini memakan masa yang lama. Tempoh yang diperlukan untuk ia benar-benar kering adalah sekitar 72 jam. Ada juga sesetengah pendapat yang mengatakan meletakkannya dalam tempoh 36 jam pun sudah memadai. Namun, ini cuma hal khilafiah sahaja dikalangan Juruteknik Komputer, terpulang kepada pengguna untuk mengikut pendapat mana.
Imej dari Penjenayah Cyber
Imej dari Penjenayah Cyber
Cuma, jika telefon bimbit anda terjatuh ke tempat yang kotor seperti lubang tandas misalnya, asingkan beras yang anda ingin gunakan untuk mengeringkan telefon bimbit tersebut dengan bekas yang lain. Jangan pula anda letakkan telefon bimbit itu ke dalam bekas beras yang biasa anda gunakan. Jika opah anda marah, penulis tidak bertanggungjawab dalam hal ini.

Langkah 6: Usaha, doa dan tawakkal

Selepas anda melakukan segala usaha yang terbaik, seeloknya anda berdoa dan bertawakkal supaya telefon bimbit anda kembali pulih seperti sedia kala. Bukan apa, jika ianya rosak teruk sampai perlu dihantar ke kedai untuk repair atau perlu beli baru, dibimbangi akan menganggu bajet bulanan anda di saat kita semua rakyat terpaksa berjimat cermat akibat kenaikan kos sara hidup yang mencanak akhir-akhir ini.

Tip bonus: Pakai cover kalis air atau beli telefon yang kalis air

Jika telefon anda kerap masuk air kerana kena hujan ketika naik motosikal atau terjatuh ke dalam lubang tandas, anda mungkin perlu menimbangkan untuk menggunakan cover kalis air.
Bagi yang berminat untuk mendapatkan telefon pintar kalis air, model telefon pintar seperti Xperia M4 Aqua, HTC’s Desire Eye dan Samsung Galaxy S5  adalah pilihan terbaik. Kesemua model ini mempunyai penarafan IPX7 di mana ia mampu bertahan selama 30 minit apabila direndam di dalam air yang berkedalaman 1 meter.

No comments

Powered by Blogger.