Apa yang akan terjadi bila ekonomi Amerika Syarikat jatuh?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada pembaca setia ini...blog kali ini pulak fakta dan peristiwa yang benar-benar telah terjadi bila "Runtuhnya Wall Street pada 1929, apa yang aku ingin sampaikan dengan perkongsian dari sebuah blog ini.

peristiwa black tuesday
BLACK TUESDAY
-nama macam takut ja...macam black metal je..hehehe...
-Peristiwa dimana jatuhnya wall street atau erti kata lain zaman ekonomi jatuh/meleset
-kalau dalam bahasa orang puteh  "The Great Depression"
-terjadi pada tahun 1929
-terjadi di Amerika Syarikat
-Terjadi apabila harga saham menjunam paling teruk dalam sejarah 

KESAN THE GREAT DEPRESSION (1929)
·         
·   -6,000 buah bank BANKRAP          
·   -85,000 perniagaan hancur           
·   -2,600 sekolah ditutup                    
·   - Pesakit mental meningkat 300%               
·   -Kes bunuh diri meningkat 30%
-9 juta akaun simpanan musnah  
-13 juta penduduk simpanan musnah  
-2 juta penduduk homeless

Jom kita baca apa yang kerajaan U.S buat bila ekonomi mereka merudum....


Demi menyelamatkan ekonomi Amerika pada ketika itu, Presiden Amerika waktu itu, Franklin D Roosevelt, melalui arahan eksekutif Presiden telah mengarahkanagar rakyat Amerika yang  mempunyai simpanan emas fizikal untukmenyerahkannya kepada US ataumenghadapi risiko dirampas emastersebut.  Sekiranya rakyat gagal, makarakyat boleh didenda sebanyak usd100,000 (bayangkan berapa nilai USD10K jika dibandingkan dengan nilai USD sekarang..USD50,000?, USD 100,000?) atau penjara selama 10 tahun?!! cuba anda renung dan paham...

     Jom kita tgk apa yng terjadi semasa peristiwa berkenaan...dan cuba anda ambil masa dan hayatilah bila ia berlaku pada kita nanti... Ekonomi U.S dah tak kukuh sbb terlalu bnyk hutang...sbb tu anda perlukan emas untuk melindungi duit kertas anda...


Keratan akhbar pada 29 Oktober 1929 mengenai peristiwa ‘Black Tuesday’






graf ekonomi semasa black tuesday





      Apakah yang akan terjadi kepada ahli keluarga kita bila duit yang kita simpan bertahun-tahun dalam bank,musnah begitu sahaja.....??? renungkanlah...bangkitlah......sedarlah....






     Seorang ibu bersama anaknya...ibu itu sedang merenung nasib mereka anak-beranak..mungkin jika ekonomi US  tidak jatuh,nasib mereka tidak sebegitu malang.   


     Tengok lah gambar di atas...andaikata nasib anak-anak kita seperti di atas,mampukah kita memaafkan diri kita hanya kerana kita tidak sedar yang ekonomi kita di MALAYSIA bergantung dgn ekonomi US..Jika ekonomi mereka jatuh,kita turut tersungkur..

      Gambar-gambar di atas adalah sebahagian kecil dari kesan The Great Depression sekitar tahun 1930 untuk anda lihat kesan secara lebih mendalam.  Banyak lagi kisah, akibat, dan maklumat2 berkenaan peristiwa hitam ini yang perlu kita tahu.. 

    Sistem mata wang kertas yang kita guna akan berkahir bila-bila masa.Bagi yang beragama ISLAM,sedarlah dan yakinlah dengan hadis...Nabi Muhammad SAW telah memandang jauh nilai DINAR/EMAS dan DIRHAM..kita sebenarnya tertipu oleh nilai duit kertas...Dulunya kita sebuah negara islam yang maju bila penggunaan DINAR dan DIRHAM menjadi transaksi...tetapi kenapa wang kertas menjadi pilihan utk kita simpan sekarang??


hadis daripada Abu Bakar Ibnu Abi Maryam melaporkan, bahawa beliau mendengar Nabi Muhammad telah berkata:
"Akan tiba suatu zaman...di mana tiada apa yang bernilai...dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham untuk digunakan" [Hadis dari rekod Imam Ahmad Ibnu Hanbal ]



         Israel dah sedar tentang nilai emas dan mereka turut keluarkan syiling emas mereka. israel sebuah negara haram yang mengusai dunia hari ini (bukannya Amerika Syarikat).Ini menandakan tak lama lagi akan bermulalah era baru di mana sistem wang emas bakal digunakan dan tiada lagi wang kertas!! Bayangkan pada waktu ekonomi tidak menggunakan wang kertas,bermakna Israel yang bijak pandai ini lah yang akan mendahului kita dari segi ekonomi..(boleh rujuk blog saya sebelum ini)

Sumber - emasedar 

1 comment... add one now

husna zahidi husna zahidi Jun 25, 2016
itulah untungnya simpan emas kan.. teringin juga tp masih tak berjaya nak dapatkan satu.. inshaAllah dalam proses usaha keras juga..