Header Ads

Air lemon pudina khasiat untuk minuman berbuka puasaJika dibandingkan dengan dua liter air biasa, rupanya satu liter air limau jauh lebih baik diminum ketika berbuka puasa. Namun perlu diingat, air limau rasanya cukup masam dan minumlah selepas makan.
Selain itu, ada beberapa fakta dan makanan lain yang sesuai dimakan ketika berbuka. Semak ulasan lengkapnya berikut ini.

#1 Roti
Ketika berbuka puasa, lebih baik pengambilan makanan ringan lebih dulu. Roti boleh jadi pilihan tepat. Selain mengandungi karbohidrat, roti juga cukup menyekat dan mengisi tenaga ketika berbuka puasa.
#2 Lentil dan kekacang
Lentil dan kekacang dijadikan menu pembuka sangat dianjurkan. Anda boleh berkreativiti dengan membuat salad, sup, makanan ringan dan bermacam sajian lazat lain untuk berbuka puasa.
#3 Sayur-sayuran segar
Selain buah-buahan segar, sayur-sayuran segar juga baik dimakan ketika berbuka. Sayur-sayuran segar punya kalori yang rendah, tinggi serat dan kaya nutrisi.
#4 Air limau
Satu liter air limau jauh lebih baik berbanding dua liter air biasa. Ketika dijadikan minuman untuk berbuka, sebaiknya air limau diminum selepas perut diisi. Air lemon mampu memberikan pengambilan vitamin C untuk menghidrasi otot, dan mengurangkan rasa letih dan lesu.
Sumber: Gulfnews
Kredit : aliffchannel 

No comments

Powered by Blogger.