5 Destinasi percutian bajet di Indonesia patut dilawati

Musim cuti persekolahan pastinya akan memberikan peluang kepada anda khususnya yang sudah berkeluarga untuk membawa anak-anak melancong kan?
Tapi yang pastinya bajet sudah tentu menjadi keutamaan, maklumlah cuti sekolah pun dalam jangka masa yang tak jauh daripada cuti Hari Raya pula nanti.
Jadi bajet pastinya akan menjadi keutamaan. Bukan apa, takut nanti nak beraya pun kena kira-kira bajet sedangkan banyak pihak yang perlu dihulur untuk belanja raya terutamanya ibu bapa di kampung!
Saya kongsikan 5 destinasi bajet di Indonesia yang pastinya tidak menjadi masalah untuk anda membawa keluarga meluangkan masa bersama sepanjang cuti persekolahan ini. Jom kita lihat..!!
jakarta
1. Jakarta
Jakarta merupakan sebuah kota metropolitan dan merupakan ibu negara bagi Indonesia. Walaupuan ia merupakan kota metropolitan, tetapi ia masih lagi tidak menjadi penghalang untuk anda melancong di sini kerana kosnya tidak semahal yang disangka. Asalkan anda pandai memilih lokasi yang sesuai untuk menikmati percutian, pastinya anda tidak akan pening kepala. Meneroka sekitar kota Jakarta sahaja sudah cukup untuk melihat adat dan budaya masyarakat di sana.
lombok
2. Lombok
Lombok kini menjadi antara lokasi pilihan bagi kaki melancong dari Malaysia. Dikenali sebagai mini Bali, Lombok turut menyajikan lokasi pelancongan yang sangat indah dan menarik untuk dikunjugi sekeluarga. Malah perbelanjaan di sini juga boleh dikatakan jauh lebih rendah berbanding di Pulau Bali itu sendiri. Ia tidak sepadat lokasi pelancongan lain di Indonesia dan segalanya lebih murh dan menjimatkan di sini.
surabaya
3. Surabaya
Surabaya menjadi lokasi tumpuan bagi pelancong yang menggemari aktviti lasak dan outdoor. Antara lokasi yang menjadi tumpuan di sini ialah Gunung Bromo. Di Gunung Bromo, pelancong akan dapat menikmati keindahan matahari terbit yang pastinya memukau selain menyelusuri denai dan mendaki untuk ke lokasi ini. Selian Gunung Bromo, Taman Negara Baluran juga menjadi pilihan pelancong. Yang penting, kosnya amat murah dan menjimatkan.
solo
4. Solo
Solo mungkin tidaklah sepopular deastinasi pelancongan lain di Indonesia namun ia juga memiliki tarikannya tersendiri. Antara lokasi menarik yang ada di Solo ialah Kampoeng Batik Laweyan serta lokasi bersejarah di Candi Sukuh dan Cetho. Keindahan alam semula jadi di Air Terjun Jumug juga menarik untuk dilawati.
yogyakarta
5. Yogyakarta
Di sini terdapat dua lokasi Tapak Warisan Dunia Unesco yang tersohor untuk dilawati. Pastinya Candi Prambanan dan Borobudur menjadi tumpuan pelancong ke Yogyakarta. Bagi penggemar sejarah dan artifak lama, Yogyakarta adalah lokasi yang ideal untuk dikunjungi dengan kos yang sangat murah.

1 comment... add one now

Jati Wijaya Jati Wijaya Ogos 04, 2016
Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.

Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb