Header Ads

10 Tempat menarik di England, United Kingdom

England merupakan tempat yang hebat untuk di lawati, sama ada pelancong membuat lawatan pertama atau kesekian kalinya mereka di luar negara. Tiada masalah bahasa yang menyukarkan kerana bahasa inggeris merupakan bahasa pertuturan dunia walaupun anda mungkin mendengar berbagai bahasa dunia dari pengunjung yang singgah di sini.
Pelawat kali pertama mungkin mahu untuk singgah melihat Westminster Abbey atau membeli-belah di Knightsbridge di London dan mungkin melawat bandar universiti atau Stonehenge. Pengunjung berulang mungkin memilih untuk mendaki , melawat kampung-kampung yang indah, menyusuri istana-istana lama yang tetap kekal terjaga hingga sekarang.
Mari kita nikmati pemandangan-pemandangan cantik yang pasti menarik hati anda untuk menjejak kaki semula di negara ini.
1.Brighton
brighton
Brighton, di pantai Sussex, telah menjadi resort pantai popular sejak pertengahan abad ke-19. Kebanyakan popularitinya adalah kerana lokasinya yang berdekatan dengan London, menjadikannya popular di kalangan pelawat hari. Berhadapan pantai ini dipenuhi dengan anggun rumah Victoria lama yang hari ini menyediakan penginapan pelancong. Pelawat akan mahu berjalan di Palace Pier yang terkenal atau mengagumi taman tradisional Inggeris. Bandar ini mempunyai kehidupan malam yang bertenaga, dan merupakan rumah kepada pelbagai penghibur dan atlet.
2. Lake District
lake district
Lake District di barat laut England Cumbria menempatkan taman negara terbesar di negara ini. Kawasan pergunungan terkenal kerana kecerunan dan mendaki gunung. Ia adalah destinasi pelancongan popular, menarik lebih 15 juta pelawat setiap tahun. Taman ini juga terletaknya Scafell Peak dan tasik yang paling lama, Windermer.

3.St Ives
st ives
Terletak di pantai, St Ives boleh menjadi sebuah bandar nelayan bekas tetapi ia masih mempunyai satu-satunya pelabuhan di tenggara England Cornwall. Hari ini bandar indah ini  adalah jalan keluar seperti tempat percutian popular dinobatkan selaku Seaside Town Best UK pada tahun 2010 dan 2011. Kasut yang selesa adalah satu kemestian untuk berjaan menyusuri jalan-jalan batu buntar sempit yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan yang menarik termasuk butik perumahan dan galeri seni.

4. Bath
bath
Bath mendapat namanya kerana itulah apa yang ia adalah apabila ia diasaskan oleh orang Rom  yang membina tempat mandi di sini kerana adanya  mata air panas. Ia mencapai puncak popularitinya pada tahun-tahun Georgian apabila kaya berpusu-pusu orang ramai ke sini untuk spa. Selain terkenal akan perairannya, bandar ini juga adalah satu contoh terbaik senibina Georgian. Bandar ini kaya dengan budaya yang aktif hari ini seperti teater. .

5.Cambridge
cambridge
Cambridge merupakan sebuah bandar yang bersejarah kira-kira 80 km (50 batu) ke utara London yang merupakan rumah kepada Universiti Cambridge, salah satu universiti terkemuka di dunia. Ia diasaskan pada tahun 1209, pelajarnya merupakan hampir 20 peratus daripada 123,000 penduduk di bandar ini. Selepas melawat universiti, pelancong mungkin mahu menaiki bot di Sungai Cam, melawat Muzium Fitzwilliam dengan koleksi yang besar barangan antik, atau berjalan menyeberangi Jambatan Mathematical .

6.Jurassic Coast
jurassic coast
Pemburu fosil mungkin ingin berziarah ke Pantai Jurassic, satu bahagian di selatan England yang berjalan kira-kira dari Bournemouth ke Exmouth. Batu-batu tarikh kembali 185 juta tahun untuk apabila benua telah berderak menentang satu sama lain dan kemudian hanyut selain. Muzium di sepanjang jalan menerangkan setiap kawasan; Charmouth adalah tempat terbaik untuk mencari fosil. Pemburu fosil, dan semua pelawat, perlu mengambil masa untuk berjalan di pantai atau melawat bandar-bandar kecil yang menarik di sepanjang jalan.

7.Oxford
oxford
Oxford bermula sejak Saxon England apabila ia dikenali sebagai Oxenaforda atau tempat di mana lembu menyeberangi sungai. Hari ini ia dikenali sebagai rumah kepada universiti tertua di dunia yang berbahasa Inggeris, Oxford University, yang bermula sejak abad ke-12.  Oxford merupakan sebuah bandar yang pelbagai etnik.

8.York
york
York adalah sebuah bandar berdinding dengan warisan yang kaya terletak di mana Sungai Foss memenuhi Sungai Ouse. Banyak tempat-tempat menarik bersaing untuk perhatian pengunjung kerana mereka bersiar-siar di sepanjang jalan-jalan batu buntar di bandar ini. Salah satu daripada mercu tanda di bandar ini adalah York Minster. Batu ini menguasai gereja dipenuhi dengan kerja-kerja yang luar biasa seni. Menara Clifford ini zaman pertengahan, yang dibina oleh William the Conqueror dan dibina semula oleh Henry III pada abad ke-13, adalah sudut pandangan yang hebat untuk menikmati pemandangan indah di sekitar bandar.

9.Stonehenge & Bravery
stonehenge
Salah satu tempat yang paling popular untuk melawat di England, Stonehenge merupakan monumen prasejarah ditemui di Wiltshire.

10.London
london
London destinasi pelancongan yang tak perlu di perkenalkan lagi. Boleh di katakan banyak tempat-tempat menarik berada di sekitar London seperti, Tower Brige, Eye of London, Big Ben yang menyebabkan ramai pelancung datang ke sini.
Menikmati kesemua gambar di atas menyebabka saya terinin untk membuat percutian kali kedua ke negara ini. Tidak puas rasanya 5 hari semasa percutian pertama kerana masih banyak tempat yang belum sempat saya singgah. Anda bagaimana?
Mari mulakan destinasi pertama anda ke sini jika anda masih belum menjejakkan kaki di negara yang penuh dengan istana-istana lama yang kekal terjaga.

No comments

Powered by Blogger.