Header Ads

Senarai Maksud Nama Bandar Popular di Dunia


SETIAP nama bandar mempunyai maksud dan sejarah tersendiri termasuk nama-nama bandar popular di dunia. Nama yang diberikan juga bukanlah nama sebarangan dan ia mempunyai peranan dari faktor pemimpin wilayah dan tempat terletaknya bandar tersebut.
Berikut merupakan nama bandar yang popular di dunia dan maksud kenapa nama tersebut dipilih.
Rom, Itali
Bandar Roma diberi nama sama sempena raja pertama yang memimpin bandar tersebut. Romulus dan Romus, dua saudara diyakini sebagai pengasas Persekutuan Itali. Namun, Romulus lebih dominan berbanding Romus.
Athens, Greece
Athens merupakan Ibukota Yunani yang dipenuhi dengan mitos. Athens merupakan nama puteri kesayangan Dewa Zeus yang merupakan raja para dewa. Dalam mitologi Yunani, Athens adalah dewi kebijaksanaan, strategi dan perang.
New York, Amerika Syarikat
Bandar New York sempat berganti-ganti nama sebelum tahun 1664. Namun kini kawasan ini diberi nama yang diambil dari English, Duke of York sehingga dinamakan sebagai ‘New York’.
Shanghai, China
Shanghai merupakan gabungan dari dua kata, Shang dan Hai. Dalam bahasa tempatan, Shang bermaksud ‘di atas’ dan Hai bermaksud “laut”. Shanghai boleh dikatakan sebagai kota yang berada di atas laut.
Singapura
Singapura berasal dari ‘Singa’ dan ‘Pura’. Singa berasal dari bahasa Melayu yang bermaksud singa dan Pura bermaksud bandar. Kota ini juga disebut sebagai kota Singa.
Tokyo, Jepun
Pada masa ini Tokyo menjadi bandar popular di dunia. Tokyo sendiri merupakan gabungan dari dua kata, iaitu To dan Kyo. To bermaksud ‘timur’, sedangkan Kyo bermaksud ‘modal’.

No comments

Powered by Blogger.