Resepi ringkas ayam goreng rangup boleh anda cuba



Kalau sebelum ni, mengidam ayam goreng je, terus terfikir nak beli dekat mana-mana restoran kan? Nak buat sendiri takut tak menjadi.  Kali ini, dah tak perlu susah-susah beli dekat luar, follow je resepi dekat bawah ni, rasa rangup tu memang sama macam ayam goreng yang korang selalu makan.  Tak percaya? Try dulu buat dekat rumah. Nak tahu apa resepi? Follow step dekat bawah ini satu persatu okay. 

 
Resipi Ayam Goreng Rangup:


 
2 sudu serbuk cili atau chilli flakes
10 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu lada hitam
1 sudu lada sulah
1 sudu serbuk secukup rasa
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu sebuk kari ikan **kari ayam abis.bantai kari ikan pun ok
1 sùdu cuka ( utk ayam juicy di dalam rangup di luar)
gaul rata bahan perap
perap 30 minit
 
Sebelum goreng, pecahkan 2 biji telur ayam dan gaul sehingga sebati
 


Resipi Tepung Goreng:

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil garan
1 sudu kecil soda bikarbonat
 
 Gaul ayam pada tepung


 
Goreng guna deep fry

 


Toskan minyak dan hidang! pergh rangup gila ! Selamat mencuba ya!

0 comment... add one now