Header Ads

Panduan Cara Lafaz Niat Puasa dan Ganti Qada' Ramadan 2017

Niat Puasa Dan Ganti Qada' Ramadhan 2017 | Bila tarikh puasa Ramadhan tahun 2017/1438H? Berikut disertakan cara lafaz niat puasa ganti Ramadhan dalam rumi untuk panduan bersama. Waktu Qada’ Puasa Ramadhan adalah selepas bulan Ramadhan sehingga ke bulan Ramadhan yang berikutnya walaubagaimanapun qada’ puasa yang dilakukan dalam masa dilarang berpuasa adalah tidak sah contohnya seperti di hari raya. Disini saya akan kongsikan Panduan Cara Lafaz Niat Puasa dan Ganti Qada' Ramadan 2017.
        
Adapun bagi orang yang mengakhirkan qada’ Ramadhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi maka ia wajib qada’ dan membayar fidyah.


Niat Puasa Ganti Qada' Ramadhan

Panduan Cara Lafaz Niat Puasa dan Ganti Qada' Ramadan 2017


Niat Puasa Ganti

 
نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى
Niat Puasa Dan ganti Ramadhan
Nawaitu sauma ghodin an’ qada’e fardhu ramadhona lillahi taala

Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

Doa Ketika Berbuka Puasa


doa berbuka puasa

Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Ertinya : Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.

Kifarah Puasa

Ialah seseorang yang merosakkan puasanya dalam bulan Ramadhan dengan jalan melakukan jima’ maka ia wajib membayar kifarah (denda) iaitu si suami wajib mengeluarkan kifarah & qada’ puasa yang terbatal kerana jima’ walaubagaimanapun si isteri tidak wajib mengeluarkan kifarah tetapi wajib qada’ puasa yang terbatal.

Kifarah bagi puasa yang batal atau rosak ialah :

  • Membebaskan seorang hamba yang beriman
  • Jika tiada hamba untuk dibebaskan, wajib ke atasnya  berpuasa 2 bulan berturut-turut
  • Jika tidak mampu berpuasa, wajib dia memberikan makan 60 orang fakir miskin setiap seorang mendapat secupak makanan asasi negeri itu.

Fidyah

Ialah bayaran denda dengan memberi makan orang miskin (secupak bagi tiap-tiap satu hari yang tidak dikerjakan puasa) dengan sebab-sebab tertentu atau mengakhirkan qada’ Ramadhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi. Satu cupak bersamaan dengan 620 gram.

Hukum Fidyah

Wajib di keluarkan berdasarkan Firman Allah Ta’ala :

Maksudnya : “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu maka sesiapa diantara kamu yang sakit atau dalam musafir (bolehlah ia berbuka) kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain dan wajib ke atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tuanya dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin (secupak bagi tiap-tiap satu hari yang tidak dikerjakan puasa) maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang di tentukan itu maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah) kalau kamu mengetahui ”.

(Surah Al-Baqarah Ayat 184)

Sebab-sebab wajib Fidyah

  • Tidak mampu melakukan ibadah puasa
  • Sakit yang tidak mampu untuk sembuh
  • Perempuan hamil atau menyusukan anak iaitu jika berpuasa mendatangkan mudharat kepada anak yang di kandung dan boleh mengurangkan air susu

Mengakhirkan qada’ Ramadhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi. 

Niat Puasa Ramadhan

Dikongsikan juga niat puasa Ramadhan untuk panduan semua
  • Niat Puasa Bulan Ramadhan dan Niat Puasa sebulan


niat puasa ramadhan

Semoga informasi ini memberi manfaat kepada pembaca khusunya umat Islam. Terima kasih sudi membaca artikel Panduan Cara Lafaz Niat Puasa dan Ganti Qada' Ramadan 2017.

No comments

Powered by Blogger.