Header Ads

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadan Tahun 2017/1438H

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2017/ 1438H! |Assalamualaikum salam Shaaban!!! Bulan Ramadhan semakin hampir. Sudah tentu ramai umat Islam tidak sabar menantikan bulan tersebut. Bagi orang-orang Islam yang beriman, bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan ketibaannya oleh setiap ummat Islam.

Ia memandangkan Ramadhan adalah bulan yang mulia dan memberi begitu banyak manfaat dan keistimewaan, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang tahu dan menghayatinya.

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadan Tahun 2017/1438H


JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 2016 1437H
Terdapat puluhan hadis Rasulullah saw yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan puasa di bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manfaat ummat Islam di akhirat kelak, malah ianya memberi faedah yang besar untuk kesihatan tubuh badan manusia di dunia ini.
ANTARA FADHILAT DAN KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN
 1. Pintu langit dibuka
 2. Pintu-pintu syurga di buka
FADHILAT YANG LAIN
 1. Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga
 2. Orang yang berpuasa dimakbulkan permintaanya oleh Allah SWT
 3. Orang yang berpuasa mendapat 2 kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak
 4. Orang yang berpuasa mendapat peliharaan Allah Swt
 5. Orang yang berpuasa dengan sempurna dijanjikan mahligai yang indah di syurga
 6. Setiap kali sujud orang yang berpuasa, dikurniakan 1700 kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan 70,000 malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.
AMAL IBADAH DI BULAN RAMADHAN
Dalam khutbah terakhir bulan Sya’ban untuk persediaan menghadapi bulan Ramadhan, Rasulullah saw telah memberi nasihat kepada ummat Islam supaya menyempurnakan amal ibadah sepanjang bulan ramadhan, antaranya ialah:
 1. Solat sunat Tarawih
 2. Solat-solat sunat yang lain
 3. Bantu membantu sesama umat islam seperti bersedekah dan seumpamanya
 4. Memberikan hidangan berbuka puasa
 5. Banyakkan membaca tahlil
 6. Banyakkan beristighfar dan bertaubat, memohon keampunan kepada Allah swt
 7. Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka
 8. Banyakkan bersabar, kerana bulan Ramadhan adalah bulan kesabaran.
 9. Tinggalkan dan jauhi dari segala perbuatan maksiat dan kemungkaran, kerana ia boleh menghapuskan ganjaran pahala ibadah kita.
 10. Oleh itu marilah sama-sama kita berpuasa dengan seikhlas-ikhlasnya. Jangan kita hanya berpuasa, kerana ikut orang lain berpuasa atau kerana
 11. bapa kita puasa, maka kita juga kena puasa. Hayatilah kelebihan-kelebihan berpuasa, agar kita sempurna di dunia dan di akhirat.
Sebagai persediaan untuk bulan Ramadhan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sudahpun mengeluarkan Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2016 
7/ 1438H.

Anda boleh download / muat turun Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadhan Tahun 2017 / 1438H menerusi link-link yang saya sediakan dibawah:

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA TAHUN 2017 / 1438H
 1. Kelantan
 2. Terengganu
 3. Pahang
 4. Perlis
 5. Selangor
 6. Negeri Sembilan
 7. Johor
 8. Perak
 9. Kedah
 10. Pulau Pinang
 11. Melaka
 12. Sabah
 13. Sarawak
 14. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan
 15. Download Semua Negeri [Zip Folder]
Jika ada apa-apa permasalahan anda boleh beri pandangan menerusi ruangan komen dan Facebook Comment dibawah. Semoga info ini bermanfaat untuk semua. [Sumber: Jakim]

No comments

Powered by Blogger.