Header Ads

Cara mudah pastikan kucing peliharaan anda terjaga

Ramai yang suka kucing kerana sebab-sebab tertentu. Mungkin kerana comel, manja garang, aksi-aksi yang melucukan yang di tunjukkan seseekor kucing itu. Namun, adakah anda mengetahui cara yang betul untuk memastikan kucing anda terjaga dari pelbagai segi?
kittykatSecara ringkasnya,
-Seperti bayi, kucing memerlukan tidur yang lama dan mencukupi.
-Kucing anda perlu diberi makan 3 hidangan sehari dan sekiranya anda mula membela kucing baru, anda harus pastikan kucing anda mengambil diet dan pemakanan yang sama selama sekurang-kurangnya 10 hari.
Cara ini dapat mengelakkan kucing anda mendapat gastrik disebabkan corak pemakan yang bertukar-tukar.
-Berikan kucing anda air minuman yang bersih dan elakkan dari memberi makanan atau minuman berunsur susu bagi mengelak penyakit cirit-birit (diarrhoea).
-Cuci kucing anda dengan syampu dan perapi bila perlu.
-Telingnya pula perlu dibersihkan dengan larutan pembersih telinga.Berus bulu-bulunya untuk membuang kotorang dan mengelakkan kekusutan.
-Anak kucing anda pula memerlukan mainan dan alat bantuan latihan untuk memastikan personaliti yang gembira dan bergaul.
-Sekiranya kucing tersebut di vaksin , jangan mandikan kucing anda dalam masa 5 hari.
-Tidak dilupakan juga, kucing tidak boleh makan chocolate. Chocolate mempunyai sejenis bahan yang mampu menghentikan atau melemahkan degupan jantung kucing kesayangan anda itu.

No comments

Powered by Blogger.