Cara mudah check handphone ori atau ciplak?

smartphones-juni-2013
Haa…..mesti korang terfikir-fikirkan betul ke handphone yang korang gunakan sekarang ni original atau ciplak. Sebenarnya senang je kalau korang nak tahu.
Macam mana nak tahu sama ada ia original atau tidak?
Macam biasa ni mesti semua orang dah tahu yang belakang handphone kita tu akan ada pelekat macam contoh gambar kat bawah ni kan, pelekat yang jenis bekilat-kilat and silau ni tapi setiap jenama atau brand handphone akan ada pelekat yang berlainan, ni aku bagi brand handphone yang ada dalam senarai kalau handphone korang takde dalam senarai kat bawah tu korang boleh buat research sendiri kat internet.
contoh sticker original set
contoh sticker original set
  • Nokia authorized distributors are Zitron, Avaxx and i-Mobile.
  • Sony Ericsson authorized distributors are T-Choice, Grandtech, Midlands and Thorus.
  • Samsung main distributor is First Mobile Group (FMG) 
  • FMG is giving 18 months warranty.
  • Motorola authorized distributor are Satellite Technics, Zitron and MDM.
  • Siemens authorized distributors are Zitron and FMG.- Panasonic’s authorized distributor is Zitron.
  • LG‘s authorized distributor is Zitron.
Kenalpasti nombor EMEI pada telefon bimbit anda.
Korang kena kenalpasti nombor EMEI pada handphone korang tu. Apa tu EMEI? Okay, EMEI merupakan international mobile equipment identity dan merupakan 15 digit nombor unik pada handphone korang sekarang. Hanya taip *#06# pada handset korang dan nanti ia akan keluarkan nombor EMEI handset korang. Selalunya ianya juga boleh didapati di belakang handphone korang yang terletak dibawah permukaan bateri. Tahu tak nombor EMEI juga boleh digunakan untuk menyemak maklumat mengenai perkilangan, jenis model, tarikh dan tempat handphone tersebut dikeluarkan dengan melayari laman web Numbering Plan , korang hanya perlu masukkan nombor EMEI handphone korang dan tekan analyse.
Nombor IMEI boleh membantu menjejaki atau menghalang telefon bimbit anda jika ia hilang. Bila telefon dihidupkan, nombor IMEI dihantar dan disemak pada pangkalan data dalam EIR (Equipment Identity Register) rangkaian. EIR ada tiga kategori iaitu “senarai putih”, “senarai kelabu” dan “senarai hitam”. Operator boleh menghalang telefon bimbit dengan meletakkan ia dalam senarai hitam. Bukan tu je, dengan menggunakan Sistem Kedudukan Global operator, korang boleh menjejaki pengguna telefon bimbit juga. Tetapi penggunaan senarai ini dan teknologi adalah mengikut budi bicara pengendali. Selalunya khidmat macam ni digunakan kalau ada kes siasatan yang serius. 
carian nombor EMEI belakang handphone
carian nombor EMEI belakang handphone
Pastikan nombor EMEI yang ada di handphone dengan display dekat belakang handphone tu sama tau! Macam mana nak tahu nombor EMEI (International Mobile Equipment Identity) ?
  • Taip *#06# pada handphone korang
  • Kemudian dia akan paparkan nombor 15 digit, contohnya : 356828-02-030736-3
  • Ambil digit yang ke 7 dan 8 pada nombor tadi, contohnya: 02
           00 - pengilangan di kilang asal (best Quality)         
           01 atau 10 - pengilangan di Finland (very good)            
           08 atau 80 - pengilangan di Germany (fair quality)            
           01 atau 20 - pengilangan di China (low quality)     
           04 - pengilangan di Korea    
           13 - pengilangan di Azerbaijan (bad quality and dangerous for health)
           
Sumber dipetik dari meramonst.blogspot

0 comment... add one now