Header Ads

Cara Buang Virus Shortcut Dengan Mudah

Ini sangat biasa berlaku. Diserang virus shortcut. Tak suka kena!
Benda ni biasa ada di dalam makmal komputer di dalam IPTA di seluruh Malaysia. Kalau anda tak kena lagi, bertuahlah anda. 

Tapi biasanya komputer yang tidak diupdate antivirusnya akan terkena. Susah bila dah terkena. Virus ini akan menyorokkan folder dan files anda sambil meletakkan shortcut untuk mengelirukan anda untuk klik dan menyebabkan anda terkena jangkitan virus yang lebih buruk.


Nak buang virus menggunakan command prompt senang sahaja asalkan tahu...

Perkara pertama yang anda perlu buat setelah memasukkan thumb drive yang terkena masalah virus shortcut ini ialah dengan mengimbas dahulu thumb drive tersebut dengan antivirus. Ini untuk mematikan virus yang boleh diaktifkan sejurus selepas dijalankan oleh pengguna yang tidak mengetahuinya.


Kemudian, anda perlu pergi ke Control Panel > Folder Options > View > Tick kepada: show hidden files, dan untick kepada: Hide extensions for known file types, Hide protected operating system files. Ini untuk memastikan anda tidak ditipu oleh icon yang sama tetapi sebenarnya merupakan shortcut kepada virus.

Jadi sekarang anda boleh lihat semua hidden files. Lepas anda dah boleh view, anda boleh proceed untuk mengembalikan attributes sistem kepada asal.

Langkah-langkah untuk mengembalikan attributes:

#1 Kenal pasti drive letter thumb drive anda itu. Sebagai contoh thumb drive itu G:. Take note drive letter tu.
#1 Tekan Start > Di dalam kotak ‘Search Programs and Files’, tulis cmd.exe, dan klik pada icon cmd.exe tersebut. Kemudian, anda tulis drive letter tersebut. Sebagai contoh:
G:
Kemudian, anda tulis pula ini:
attrib -h -r -s *.* /s /d
Anda tunggu sahaja sampai dia keluar kembali G:, anda bolehlah melihat semuanya kembali kepada normal. Good luck! Jioka ada sebarang masalah anda boleh komen di bawah dan bolehlah share post ini pada rakan anda ya!

No comments

Powered by Blogger.