Apa perbezaan kejuruteraan vs teknologi kejuruteraan?

Assalamualaikum...selamat pagi!!!

Sebagai sorang student lagi di ipta...saya rasakan perlu kongsikan pada anda lebih2 lagi pelajar2 SPM yang mahu sambung pelajaran ke universiti. Sebelum anda isikan maklumat dalam UPU...mesti kan anda tertanya? Apa tu kejuruteraan dengan teknologi kejuruteraan??? ...Pure engineering or engineering technology ?

Konfem benda ni asyik bermain dekat otak korang semua...bila ditawarkan dua kos yang hampir sama iaitu engineering tapi perbezaan dia hanya word technology..pening dibuatnya..hasil nya mudah cari ja kat MR.GOOGLE...semuanya ada...tapi, sebenarnya saya sayang kat korang, so nak jugak sharing this topiccc...
Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan
Saya hanya fokuskan untuk perbincangan teknologi kejuruteraan ja kayy....

1)Teknologi Kejuruteraan tak boleh digelar ENGINEER

Mesti ramai yang baru dapat kos tu tengah cuak.."aku nak jadi engineer la..xkan x boleh..penat je aku belajar selama ni" Relaks la..Setakat ni kat Malaysia la , graduan teknologi kejuruteraan still dipanggil Engineer..chill la..kita teknologi kejuruteraan akan dikenali sebagai "TECHNOLOGIST"..style apa nama tu..haha...

2)Perbezaan dari segi silibus pembelajaran


Untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori...sometimes dia akan ikut universiti masing-masing.

3)Tahap pembelajaran yang sukar
Of course la Kejuruteraan akan lebih susah daripada teknologi kejuruteraan..ni andaian aku la..sebab teknologi kejuruteraan lebih banyak hands on. Sebabnya saya pun student kejuruteraan awam...hehe 

4) Graduan teknologi kejuruteraan tak boleh dapat title Ir


Sebab apa tak boleh dapat title Ir ? Sebabnya mudah..graduan teknologi kejuruteraan tak diiktiraf oleh Board of Engineer Malaysia (BEM)..So kalau korang nak title Ir tu better korang check dulu whether kos korang tu diiktiraf BEM or not.


Kalau ada silap saya harap anda perbetulkan...mungkin maklumat saya ni belum lengkap buat anda. Search ja kat google banyak korang boleh amek. Gudluck for new comer student for ipta. Apa perbezaan kejuruteraan vs teknologi kejuruteraan?

0 comment... add one now