Header Ads

5 Faktor kenapa Presiden Filipina baharu, Rodrigo Duterte menang!

Rodrigo Rody Roa Duterte

MANILA – Ingat nama ini – Rodrigo Duterte. Inilah nama yang akan anda dengar dengan lebih kerap lagi pada minggu dan bulan mendatang, malah beliau boleh dikatakan sebagai seseorang yang penuh ‘warna warni’.

Berusia 71 tahun, Duterte juga dikatakan seorang yang celupar kerana tidak takut menggunakan kata-kata kesat semasa berucap di hadapan umum, dan juga suka lepas cakap secara terbuka tanpa langsung perasaan bersalah.
Ini menyebabkan beliau disamakan dengan Donald Trump atau digelar sebagai ‘Trump sebelah Timur’. Ini mungkin tidak akan terjadi di negara-negara Asia yang lain dalam sebarang kempen pilihan raya mereka sendiri.
Namun dalam kempen, Duterte bercerita tentang Viagra, malah berjanji kepada pengundi bahawa ramai wanita simpanannya tidak libat banyak kos, kerana mereka hanya ditempatkan di hotel murah untuk kegiatan seksnya.
Duterte juga sebelum itu mendapat jolokan “Duterte Harry”, sempena nama ‘Dirty Harry‘ iaitu watak filem Hollywood terkenal lakonan aktor Clint Eastwood, seorang lelaki yang tidak suka mengikut peraturan.
Walau apapun, Duterte – yang menjanjikan dua perkara, iaitu menghapuskan jenayah dan membasmi kemiskinan – kini dengan rasminya diumumkan suruhanjaya pilihan raya sebagai Presiden Filipina yang baharu.
Ini setelah dua calon utama dan pencabar terdekat beliau, Manuel Roxas dan Grace Poe, mengaku kalah. Agensi berita AFPmelaporkan, ada lima faktor utama yang menyumbang populariti dan sterusnya kemenangan Duterte:
duterte1
1. TEGAS
Ramai rakyat Filipina menantikan pemimpin tegas bagi menghuraikan banyak masalah negara yang sudah berakar umbi. Duterte dengan gaya ala koboi, semasa berkempen berikrar akan bunuh puluhan ribu penjenayah, dan mahu cabar cengkaman golongan elit kaya raya ke atas ekonomi Filipina. Taktik ini memaparkannya sebagai ‘penyelamat’.
2. POPULIS
Memaparkan dirinya sebagai rakyat yang sama-sama marah dengan pelbagai masalah dan ketidakadilan dihadapi rakyat. Beliau juga ahli politik yang penuh karisma dan pandai berpidato. Beliau mungkin satu-satunya calon Presiden yang ‘cakap besar’ tentang sikapnya yang ‘kaki perempuan’, serta suka memaki hamun semasa berucap.
Anehnya, ini menambahkan ‘kredibiliti’ Duterte sebagai seorang tokoh anti-golongan berkuasa (anti-establishment). Yang pasti, beliau berjaya memukau hati pengundi kerana Duterte mempunyai kemahiran luar biasa untuk bercerita dan bergurau. Serta jangan lupa, beliau memang pandai buat kelakar menerusi pelbagai cerita lucunya.
3. UNDANG-UNDANG
Duterte dengan tepat dapat ‘baca’ perasaan dan rasa hati pengundi, lantas menjadikan isu ‘undang-undang dan ketenteraman awam’ sebagai teras utama kempen. Beliau berjanji mahu menamatkan jenayah dalam tempoh 6 bulan sahaja setelah menjadi Presiden! Malah Duterte berikrar akan membunuh ribuan penjenayah terkenal.
Ini satu perkara yang ternyata disokong oleh ramai pengundi. Umumnya rakyat Filipina berasa langkah-langkah ekstrem perlu diambil untuk menumpaskan kejadian jenayah dan rasuah yang kini berleluasa sehingg gagal ditangani presiden sedia ada, Benigno Aquino Junior sendiri.
4. ANTI-AQUINO
Walaupun pemerintah presiden sekarang, iaitu Aquino berjaya mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang tinggi selama 6 tahun, ramai pengundi berasa mereka tidak mendapat sebarang limpahan daripada ekonomi yang baik itu.
Para pengkritik pula menyifatkan gaya pemerintahan Aquino sebagai lemah dan tidak celap. Di sinilah Duterte atau nama penuhnya Rodrigo Rody Roa Duterte yang lahir pada 28 Mac 1945 serta mantan Datuk Bandar Davao City, mengambil kesempatan dan berjanji menjadi sebaliknya. Iaitu seorang presiden yang tegas dan kuat.
5. CALON LAIN ENGGAN BERSATU
Di Filipina, pemenang calon pilihan raya Presiden dipilih berdasarkan siapa mendapat undi terbanyak. Tinjauan menunjukkan ‘Duterte Harry’ mendapat sekitar 39 peratus undi. Pesaing terdekat beliau sendiri iaitu, Mar Roxas dan Grace Poe, kalau digabungkan sokongan kepada mereka, dijangka baharu mendapat 45 peratus undi.
Lantaran itu, Aquino cuba mendesak Roxas dan Poe supaya bergabung serta berkempen sebagai Presiden dan Naib Presiden. Poe namun enggan menerimanya. Jika mereka berbuat demikian, dijangka mengatasi undi popular Duterte, dan mereka hanya perlu memilih jawatan Presiden atau Naib Presiden di antara mereka berdua.
Duterte (1)
KESIMPULANNYA:
Sebaik sahaja berita kemenangan Duterte tersebar, ia nampaknya disambut positif oleh pasaran saham dan kewangan Filipina. Saham-saham Filipina yang jatuh 5.2% antara 21 Mac hingga 6 Mei, hari ini menjulang 2.6%.
Ini lonjakan tertinggi dalam sehari untuk tempoh 15 minggu, bagi bursa Filipina. Nilai mata wang peso Filipina juga meningkat naik lebih tinggi berbanding dolar Amerika. Ini kenaikan tertinggi dalam sehari, sejak 17 Mac tahun ini.
Seorang pakar strategi pasaran kanan bagi Asia, dari National Australia Bank, Julian Wee memberitahu Dow Jones, reaksi positif pasaran antaranya disebabkan oleh nada berbaik-baik yang Duterte suarakan sejak semalam.
Duterte antara lain memberi isyarat bahawa beliau sebagai presiden ke-16 mungkin melantik golongan teknokrat dan anggota Kabinet yang pernah berkhidmat dalam pentadbiran bekas presiden Corazon Aquino dan Fidel Ramos.
Huluran tangan sebegini dipercayai melembutkan lagi imej beliau yang juga mesra disebut Digong sebagai ‘orang luar’ untuk diterima dalam arus perdana negara Asia tenggara tersebut sendiri. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

No comments

Powered by Blogger.