Header Ads

10 tanda awal kanser boleh berkembang di dalam badanKanser boleh menjadi satu penyakit yang amat buruk yang datang entah dari mana. Mereka yang didiagnosis sering melihat beberapa gejala, dan mereka berasa sihat apabila mereka blindsided dengan diagnosis. Tanda-tanda dan gejala-gejala kanser boleh menjadi sangat kecil dan mudah untuk terlepas. Menyedari akan perkara ini, 10 tanda-tanda bahawa kanser boleh berkembang di dalam badan anda boleh menjadi penting pada peringkat awal dan menyelamatkan nyawa anda.

1. Ketulan di bawah kulit
Ketulan dalam tisu payudara seringkali ditemui oleh wanita dan lelaki yang melakukan pemeriksaan secara kendiri dan merasai tisu payudara mereka secara teratur. Menyentuh badan anda sendiri dan mengenali perasaan yang biasa adalah cara yang terbaik untuk membezakan apabila anda mempunyai perubahan.

Dapatkan keselesaan dengan menyentuh diri anda secara kerap, terutamanya pada buah dada, buah zakar, ketiak, tekak, perut, dan kulit. Pemeriksaan ke atas diri sendiri ini dapat merasai tisu lembut akan membantu untuk mencari perubahan sebelum mereka berkembang menjadi tumor yang lebih besar.

2. Kegatalan kulit
Badan merawat kanser sebagai bakteria. Sistem imun melawan dengan menggunakan sel-sel darah putih untuk cuba memusnahkannya. Ini meningkatkan aliran darah di kawasan pertumbuhan kanser, menyebabkan kawasan tersebut mengalami kepanasan, kelihatan merah, perubahan warna, rasa ketat atau gatal.

3.Luka yang sukar sembuh
Jika anda mempunyai luka atau kecederaan lain pada permukaan kulit dan ia mengambil masa yang lama untuk sembuh, ia adalah tanda bahawa kanser boleh berkembang di dalam badan anda. Sistem imun anda mengutamakan zon pertahanan dan kanser mengambil keutamaan tersebut bagi semua sumber badan dalam apa cara sebelum luka kecil anda. Ambillah langkah yang terbaik dan bersih dalam penjagaan setiap luka, dan mempertimbangkan untuk mendapatkan pemeriksaan darah dilakukan hanya untuk berhati-hati.

4. Lebam pada mulut atau lidah
Lebam di dalam mulut, gusi atau tekak, lebam berwarna terutama keputihan harus membimbangkan.

5. Masalah penelanan atau kehilangan selera makan
Apa-apa yang ketara mengganggu proses pencernaan anda adalah membimbangkan kerana ia menyakitkan keupayaan badan anda untuk mendapatkan nutrisi dari makanan yang anda makan.Akibatnya, fungsi tubuh seperti penyembuhan akan mendatangkan penderitaan kemudian hari.

6. Perubahan dalam pergerakan usus
Apa-apa sahaja yang kelihatan berbeza daripada najis biasa anda dan berlangsung selama lebih daripada 2 hari haruslah dibimbangi. Sebagai contoh, mencari tempat darah dalam najis anda adalah sesuatu yang kebanyakan orang tahu adalah tanda kanser usus besar dan mereka perlu mendapatkan bantuan pakar perubatan dengan segera.

Perubahan lain yang anda mungkin mencari menurut kepada Persatuan Kanser Amerika termasuk kesakitan semasa penghapusan, najis berwarna gelap, warna lebih ringan, sembelit atau cirit-birit, atau mukus. Dapatkan pemeriksaan dan diagnosis daripada pakar perubatan yang dipercayai.

7. Perubahan dalam membuang air kecil
Begitu juga dengan fungsi usus yang normal, fungsi pundi kencing anda haruslah baik dan normal. Perubahan dalam kekuatan aliran air kencing, warna, bau, kehadiran buih, atau darah amat ketara perlu diperiksa dengan kadar segera untuk mengelakkan kanser berkembang di dalam badan anda.

8. Pendarahan
Pendarahan yang tidak boleh diambil kira oleh kitaran haid perlu diperiksa dengan cepat. Darah dari rahim, puting, atau dalam mana-mana kumuhan badan perlu diperiksa.

9. Perubahan suara
Kanser larinks boleh menyebabkan suara anda bertukar nada. Perubahan dalam suara anda adalah salah satu tanda bahawa kanser boleh berkembang di dalam badan anda.

10. Batuk
Kanser boleh berkembang di dalam badan anda dalam paru-paru anda, esofagus, tekak dan juga perut jika anda mengalami batuk yang berterusan dan bukan akibat penyakit lain.

No comments

Powered by Blogger.