Header Ads

10 Pemenang Hadiah Nobel bagi saintis tersohor dunia

Hadiah-hadiah Nobel adalah beberapa yang paling dicari anugerah untuk ramai saintis dan anugerah utama yang saintis atau pemimpin boleh terima. Hadiah dibiayai oleh Yayasan Nobel yang telah mula menggunakan dana daripada harta pusaka Alfred Nobel. 

Orang yang telah menjumpai dinamit. Hadiah diberikan kepada individu atau organisasi mempamerkan kecemerlangan dalam bidang Kimia , Perubatan, Fisiologi , Fizik , Kesusasteraan dan Keamanan .

Sesetengah individu besar telah diberikan hadiah ini untuk meraikan beberapa pencapaian sains dan kemanusiaan yang paling besar pada masa ini. Berikut adalah 10 pemenang hadiah utama Nobel.

10. Robert Koch (1905 hadiah untuk medicine)Robert Koch adalah kelahiran Jerman doktor perubatan dan ahli sains di abad ke-20 ke-19 dan awal lewat. Dari masa yang sangat awal dalam kerjayanya, beliau telah mengkaji punca-punca penyakit dan dipercayai bahawa banyak penyakit disebabkan oleh organisma hidup parasit.

Beliau dikenali sebagai bapa bakteriologi dan telah dikreditkan dengan mengasingkan dan mengenal pasti organisma bertanggungjawab untuk beberapa penyakit yang paling maut beliau masa , batuk kering, antraks, dan taun. penemuan beliau membawa kepada peningkatan besar dalam bidang perubatan dan oleh itu diperolehi beliau tempat No. 10 dalam senarai kami daripada 10 pemenang hadiah utama Nobel.

9. Ernest Hemingway (1954 Hadiah untuk Literature)penulis beberapa abad ke-20 mempunyai apa-apa pengaruh besar pada bercerita dan gaya penulisan seperti Ernest Hemingway. Dia dianggap sebagai induk pencerita dan gaya kontemporari beliau telah mempengaruhi generasi penulis kedua-dua generasi dan beberapa generasi akan datang .

8. Max Planck (1918 Hadiah untuk physics)Salah satu ahli fizik yang paling berpengaruh di zamannya, dan rakan sebaya daripada Albert Einstein. Max Planck menerima Hadiah Nobel bagi fizik untuk kerja-kerja untuk membangunkan teori kuantum zarah subatom dan pergerakan sejagat. Planck juga penemu perkadaran di antara tenaga foton sinaran dan panjang gelombang . Digunakan dalam fizik moden sebagai malar Planck

7. Enrico Fermi (1938 Hadiah untuk physics)Antara banyak penemuan saintifik yang Fermi dikreditkan dengan , yang paling penting mungkin penciptaan reaksi berdikari nuklear rantai pertama. Prinsip di mana penjanaan kuasa nuklear moden adalah berdasarkan. adalah penemuan lain Fermi terkenal dengan dan subjek Hadiah Nobel dalam Fizik adalah pemerhatian pembentukan isotop radioaktif baru apabila bahan-bahan yang dipancarkan dengan neutron. Fermi adalah seorang ahli fizik yang sangat terkenal nuklear dan juga merupakan rakan usaha sama dalam projek Manhattan daripada kerajaan Amerika Syarikat untuk membina bom atom yang pertama semasa Perang Dunia Kedua.

6. Watson, Crick dan Wilkins (1962 Hadiah untuk medicine atau Physiology)penemuan lain beberapa dalam sains perubatan telah mengubah cara di mana kita melihat tubuh manusia. Penemuan struktur heliks ganda dua DNA telah benar-benar berubah pemahaman biologi manusia . Model yang dicadangkan oleh James Watson, Francis Crick dan Maurice Wilkins adalah asas di mana biologi molekul moden dibina dan telah menjelaskan biologi pemindahan data genetik dan penyakit keturunan . penemuan mereka telah membuka jalan bagi generasi baru ubat-ubatan untuk rawatan penyakit genetik.

5. Sir Alexander Fleming (1945 Hadiah untuk Medicine atau Physiology)Sir Alexander Fleming merupakan penyelidik terkenal di bakteriologi dan menjadikan ia dalam senarai kami 10 pemenang hadiah Nobel atas yang tidak akan lengkap tanpa lelaki itu yang menemui penisilin. Beliau juga terkenal dengan kajiannya yang meluas terhadap jangkitan luka dan tindakan antibakteria enzim Lysozy yang

4. Maria Curie (1903 Hadiah untuk Physics, 1911 Hadiah untuk Chemistry)Marie Curie hanya orang yang lain dari Linus Pauling yang dianugerahkan dua Hadiah Nobel. Beliau adalah salah satu daripada ahli-ahli sains yang paling berpengaruh abad ke-20 awal. Penyelidikan yang dijalankan oleh kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh beliau dan suaminya Pierre membawa kepada pemahaman yang lebih - lebih baik daripada radiasi. 1903 Hadiah dalam fizik telah dianugerahkan kepada Marie Curie, Pierre Curie dan Antoine Henri Becquerel untuk kerja-kerja pecah tanah mereka dalam radiasi. Curie kemudiannya dianugerahkan Hadiah Nobel dalam bidang kimia pada tahun 1911 untuk penemuan unsur-unsur polonium radioaktif dan radium.

Satu fakta menarik ialah Marie Curie dan keluarga terdekat beliau telah dianugerahkan lima Hadiah Nobel. Curie dirinya memenangi dua anugerah , suaminya Pierre berkongsi 1903 Physics Prize dengan dia. anak perempuan mereka Irene Joliot -Curie memenangi Hadiah Nobel dalam bidang kimia pada tahun 1935 bersama suami dan suami kepada anak perempuan kedua mereka (Eve Curie) merupakan pengarah UNICEF apabila organisasi memenangi Hadiah Keamanan pada tahun 1965 .

3. International Committee of the Red cross (3 Hadiah untuk Peace, 1917, 1944, 1963) dan Henry Dunant (1901 Hadiah untuk Peace)Henry Dunant , pengasas Palang Merah Antarabangsa adalah penerima pertama hadiah keamanan Nobel pada tahun 1901. Dunant mengasaskan Swiss Cross Red Organization pada tahun 1863 sebagai sebuah organisasi bebas yang tidak memihak melindungi hak dan menjaga mereka yang cedera semasa atau terjejas oleh konflik ketenteraan. organisasi adalah entiti yang telah dianugerahkan yang paling Hadiah Nobel. 

Yang pertama pada tahun 1917 selepas Perang Dunia I, telah dianugerahkan untuk kerja-kerja organisasi yang dilakukan semasa perang. Kedua, pada tahun 1944 telah dianugerahkan sebagai mengiktiraf kerja tidak mementingkan diri sendiri dan sering berbahaya organisasi dalam penjagaan tawanan perang semasa perang dunia kedua. Anugerah ketiga yang telah dianugerahkan kepada Persatuan Palang Merah pada tahun 1963 bertepatan dengan seratus organisasi dan telah dianugerahkan untuk mengiktiraf kerja yang besar yang mereka lakukan.

2. Linus Pauling (1954 Hadiah untuk Chemistry, 1962 Hadiah untuk Peace)Linus Pauling adalah seorang ahli sains Amerika dan orang individu kedua untuk menerima dua Hadiah Nobel. Ia tidak lain hanyalah orang yang telah memenangi dua Hadiah yang tidak berbelah bahagi . Anugerah pertama adalah pada tahun 1954 untuk penyelidikan pecah tanah dalam bidang ikatan kimia dan bagaimana kimia bon membentuk dalam bahan-bahan yang kompleks. 

Beliau adalah aktivis keamanan yang sangat vokal dan menunjukkan pembangkang sangat kuat kepada perlumbaan senjata nuklear antara Amerika Syarikat dan Rusia selepas Perang Dunia II. Kerana peranannya dalam majlis menandatangani ujian nuklear teori, larangan oleh 5 kuasa-kuasa besar , beliau telah dianugerahkan Hadiah Nobel Keamanan pada tahun 1962 .

1. Albert Einstein (1921 Hadiah untuk Physics)Yang paling terkenal daripada Laureates Nobel dalam senarai ini. Albert Einstein yang paling terkenal dengan teori relativiti yang menggambarkan pergerakan planet-planet dan bintang-bintang dan juga bagaimana subatom zarah berinteraksi. Beliau telah dianugerahkan Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1921 untuk penemuan kesan fotoelektrik menerangkan bagaimana bahan memancarkan elektron apabila menyerap cahaya. Einstein yang dilahirkan di Jerman melakukan sebahagian besar kerja-kerja mengenai relativiti di Amerika Syarikat dan juga kuat menentang beliau menggunakan senjata nuklear dalam peperangan.


No comments

Powered by Blogger.