Header Ads

Cara mudah resepi aiskrim paddle pop homemade, 60 ribu shares di Facebook!

Kali ni saya nak kongsikan dengan anda bagaimana untuk membuat aiskrim paddle pop homemade. Untuk pengetahuan anda, resepi yang dikongsikan oleh Sera Syahirah ini telah mendapat 60,000 shares di Facebook. Power eh?
Jadi tunggu apa lagi, jom lah try buat!
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 tin susu cair
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
Pewarna
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam bekas mixer dan mix kan selama 15 – 20 minit, kalau boleh adunan aiskrim tu tak nak terlalu cair atau terlalu pekat.
10583873_982848791750607_2059306200296811429_n
2. Asingkan adunan tersebut ke dalam tiga bekas yang berlainan.
1688927_982848788417274_2921808178200224881_n-1
3. Masukkan 5 titis pewarna pilihan ke dalam bekas yang adunan yang diasingkan tadi dan kacau sehingga rata. (jangan letak terlalu banyak pewarna)
12813936_982848801750606_2097962309530655516_n
4. Sediakan satu bekas baru dan masukkan adunan aiskrim tadi selapis demi selapis sampai habis semua adunan.
5. Pastu, masukkan ke dalam peti ais selama 9 jam.
10402848_982848821750604_2923273933486094691_n maxresdefault-1
Selamat mencuba!

No comments

Powered by Blogger.