Header Ads

Aplikasi WhatApps kini diketatkan dengan ciri baru End-to-end encryption

9

Apa maksud WhatsApp semakin ketat? Haa mungkin disebabkan sekarang ni terlalu mudah apa yang dibualkan di aplikasi ini dibaca oleh orang lain. Semalam, Selasa WhatsApp telah menaik taraf mereka dengan ciri baru iaitu end-to-end encryption.
End-to-end encryption ni bermaksud, orang ketiga tak boleh buka dan baca text yang kita hantar. Atau erti kata lain, orang yang boleh baca mesej adalah orang yang kita hantar mesej kepadanya.
Tiada siapa boleh lihat termasuk lah penjenayah siber, penggodam, dan juga pihak WhatsApp sendiri. Apa yang anda perlu lakukan adalah verify bar code dengan orang yang anda nak hantar mesej tu.
Mungkin ada baik dan buruknya ciri baru ni. Apa pun ciri ni buat kita lebih selamat! Jangan salah gunakan sudahlah ya.

Sumber - Huffington Post 

10

No comments

Powered by Blogger.