Header Ads

5 Jenis makanan yang anda patut jauhi untuk elakkan jerawat menyerang

6 Jenis Makanan Yang mengakibatkan jerawat

5 Jenis Makanan Yang Wajib Kita Patut Jauhi Ketika Jerawat Menyerang
Ada masa2 tertentu tiba2 jerawat naik penuh satu muka korang pun pelik ape. Sebabnya??
kadang-kadang Faktor Cuaca,Persekitaran, Tekanan, kosmetik, Ataupun Permakanan Adalah Antara Faktor Yang Menyebabkan jerawat Menyerang Dengan Banyak Secara Tiba-tiba, Risau Dengan Keadaan Itu  Apa Langkah Yang Boleh Korang Buat Pertama Kurangkan Permakai Kosmetik Yang Tebal,  Kedua Jangan Sentuh Muka Terlalu Kerap, Ketiga Bebaskan Muka Dari Sebarang Skincare Seketika Lakukan rawatan muka Dari Bahan semula jadi sepert timun, tomato ataupun mask telur Bertujuan  Untuk Menaturalkan Kembali Kulit Muka Anda!! Tetapi Penting Untuk Mengelakkan Keadaan Jerawat Bertambah Buruk!!
Korang Wajib Jauhi 5 Jenis Makanan Ini!!
6 Jenis Makanan Yang Wajib Kamu Jauhi Ketika Jerawat Menyerang

1) Makanan Manis
Makanan manis merupakan makanan yang boleh mempengaruhi peningkatan kadar gula dalam darah sehingga lonjakan insulin tersebut boleh membuat pori-pori muka mudah tersumbat dan menyebabkan kemunculan jerawat. Untuk itu, hindarilah makanan manis yang mengandung banyak gula (terutama gula buatan) jika tidak ingin jerawat semakin bertambah.
2) Produk Berasaskan Susu
Kalau boleh hindari pelbagai produk yang berasaskan susu, seperti keju atau yogurt. Kerana ini akan menghasilkan asid lemak yang cukup tinggi kemudian Mengakibatkan jerawat di muka. Jika tubuh anda memerlukan kalsium, amalkan saja memakan sayur dan protein.
3) Makanan Segera
Makanan segera mempunyai bahan awet dan garam dan minyak yang tinggi yang memberi kesan terhadap badan. Keradangan disebabkan oleh makanan segera yang boleh menyebabkan jerawat menjadi lebih buruk.

4) Kafein
Kafein merupakan antara penyebab jerawat meminum kafein mengakibatkan ketidakseimbangan hormon di dalam tubuh. Kafein juga berpengaruh pada tahap stress tubuh sehingga memudah kemunculan jerawat di wajahmu. Hindarilah makanan atau minuman yang mengandung kafein, seperti teh atau kopi.
5) Rokok dan Alkohol
Rokok tembakau dan alkohol berpengaruh terhadap pertumbuhan jerawat. Kedua-dua perkara tersebut mengakibatkan ketidakstabilan hormon dan meningkatkan stress pada tubuh sehingga kulit pun akan lebih mudah mengeluarkan minyak yang berpotensi mengakibatkan jerawat!!

Sumber - infogadis 

No comments

Powered by Blogger.