Header Ads

5 Bahaya serius seseorang kurangnya tidur

Setiap orang pasti memerlukan rehat. Tak kira la siapapun itu, baik itu pejabat atas sampai golongan paling bawah, dan orang paling kuat hingga paling lemah, semuanya memerlukan rehat yang cukup agar tubuhnya tetap sihat.

Rehat bermacam-macam bentuknya, salah satunya adalah dengan tidur. Tidur adalah salah satu bentuk rehat yang paling berkesan mengembalikan tenaga dan kecergasan tubuh setiap orang. Tapi ingat jangan berlebihan tidur. Tidurlah secukupnya agar kesihatan anda tetap terjaga. Lalu bagaimana jika seseorang kekurangan tidur? Apakah kesihatannya akan menurun?

Seseorang yang kekurangan tidur akan sangat membahayakan kesihatannya. Bahkan kalau hal itu berlangsung secara terus-menerus setiap hari akan mengakibatkan buruk pada kesihatan tubuh. Untuk lebih jelasnya, berikut ini lima bahaya serius seseorang kerana kurang tidur:
5 Bahaya Serius Kerana Kurang Tidur
Kesan Bahaya Kurang Tidur

5 Kesan Bahaya Kurang Tidur


1. Risiko serangan jantung

Serangan jantung, inilah salah satu bahaya serius yang mungkin akan dialami oleh orang yang kekurangan tidur. Bahkan berdasarkan kajian yang dilakukan WHO menjelaskan bahawa kurang tidur yang terus menerus sama bahayanya dengan merokok. Bahkan bagi yang sudah punya riwayat serangan jantung malah akan dapat memburukkan dan melipatgandakan penyakit jantungnya tersebut. Jika dibiarkan akan berterusan strok dan bahkan meninggal dunia.

2. Kemurungan

Tidur yang cukup memang sangat diperlukan oleh setiap orang untuk kesihatan fisikm, mental, dan juga kesejahteraan emosionalnya. Menurut penjelasan Doktor Safwan Badr bahawa kurang tidur akan meningkatkan kemurungan seseorang dan juga boleh meningkatkan risiko genetik bagi seseorang yang menderita gejala kemurungan. Hal ini akan berbahaya jika dibiarkan. Tetaplah jaga waktu tidur anda dengan teratur.

3. Membuat berat badan naik

Biasanya kebanyakan orang lebih memilih kurang tidur di hari biasa namun membalas waktu tidurnya di akhir pekan. Inilah kebiasaan yang justru boleh menyebabkan gangguan metabolisme dan juga menambah kenaikan berat badan anda sehingga dua kali ganda.Tinggalkanlah kebiasaan ini agar badan anda tetap sihat dan juga terhindar dari berat badan naik berlebih.

4. Mempengaruhi memori

Berdasarkan kajian yang pernah dilakukan bahawa tidur ternyata boleh meningkatkan prestasi otak dan juga boleh meningkatkan penyerapan serta penyimpanan memori otak. Hal ini telah dibuktikan bahawa dengan tidur dapat menghafal sesuatu perkara dengan lebih baik.Hal ini kerana tidur boleh mencetuskan sinaps otak untuk mengukuhkan atau melemahkan sesuai dengan memori.

5. Kurangkan kepekatan

Kurang tidur juga ternyata dapat membuat penumpuan anda menurun secara perlahan. Hal ini pernah dibuktikan dalam kajian dari teh University of California, bahawa kurang tidur boleh memberi kesan kepada saraf-saraf di otak yang berkaitan dengan kepekatan.Kemampuan anda untuk menyelaras juga menjadi berkurang jika selalu kurang tidur setiap harinya. 

Demikianlah 5 bahaya serius kerana kurang tidur. Sebaik-baiknya manusia tidur 7-8 jam dalam semala, jika kurang tidur akan menyebabkan gangguan kesihatan. Semoga maklumat diatas bermanfaat. Terima kasih.

No comments

Powered by Blogger.