Header Ads

5 Bahaya duduk secara menyilangkan kaki dalam kesihatan

Anda suka duduk dengan menyilangkan kaki alias "jigang"? Posisi duduk dengan menyilangkan kaki memang cukup selesa dan membuat seseorang merasa santai. Tidak hanya laki-laki, kerana banyak wanita juga menyukai posisi duduk dengan menyilangkan kaki.

Tahukah anda jika disebalik kebiasaan duduk menyilangkan kaki tersebut, terdapat banyak bahaya yang mengintai kesihatan anda? Beberapa kajian menunjukkan bahawa kebiasaan duduk menyilangkan kaki boleh memberi kesan negatif bagi kesihatan. 

Hem, kira-kira apa sajakah kesan negatif dari duduk menyilangkan kaki bagi kesihatan? Semak maklumatnya di bawah ini: 
Duduk menyilangkan kaki
Duduk menyilangkan kaki

Tekanan darah meningkat

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Nursing menyebutkan jika ada hubungan antara menyilangkan kaki dengan tekanan darah tinggi. Namun kedudukan tersebut tidak menyebabkan lonjakan tekanan darah, kerana tekanan darah akan kembali normal apabila anda meluruskan kedua-dua kaki. Oleh kerana itu, pastikan lakukan regangan setiap 10-20 minit agar tidak terjadi kejang, kesemutan dan kesakitan.

Gangguan saraf kaki

Kebiasaan duduk dengan menyilangkan kaki boleh mengakibatkan tekanan pada saraf pereneal yang merupakan saraf utama yang di kaki. Hal ini yang keudian menyebabkan mati rasa hingga lumpuh sementara.

menyebabkan varises

Banyak factor penyebab munculnya varises, dari mula keturunan, kehamilan, kebiasaan duduk dan bersiri yang lama, sehingga pendedahan kepada matahari. Ternyata ada kajian yang menyebutkan jika posisi duduk menyilangkan kaki juga boleh mencetuskan kemunculan vena.

Sakit punggung dan leher

Duduk menyilangkan kaki terlalu lama boleh menyebabkan banyak tekanan pada tulang belakang, dimana hal tersebut boleh menyebabkan sakit belakang dan juga leher.

Merosakkan postur tubuh

Posisi duduk dengan menyilangkan kaki memang membuat seseorang merasa rileks, akan tetapi jika keterusan boleh mengakibatkan merosakkan postur tubuh, misalnya: bengkok, condong, dan lain-lain. Oleh kerana itu, agar postur tubuh anda tetap bagus, pastikan anda berusaha duduk dalam posisi lurus.

Walaupun kelihatan remeh, namun kebiasaan duduk menyilangkan kaki boleh merugikan kesihatan kita sendiri. Oleh kerana itu, sudah selayaknya kita membiasakan diri untuk duduk dalam posisi yang betul. Semoga maklumat yang berjudul 5 Bahaya Duduk menyilangkan kaki Bagi kesihatan dapat bermanfaat bagi kita semua.

No comments

Powered by Blogger.