Header Ads

10 Password yang paling banyak digunakan di dunia

SplashData telah mengeluarkan 2015 edisi tahunan daripada " senarai kata laluan yang paling teruk " untuk mewujudkan kesedaran di kalangan pengguna Internet dan meningkatkan keselamatan kata laluan mereka dengan menghalang penggodam daripada menyalahgunakan maklumat penting mereka. 

Jika kita lihat pada 10 kata laluan yang paling banyak digunakan tahun ini, ia mengejutkan untuk ambil perhatian bahawa cukup kasual mengenai memilih kata laluan dan terus mengulangi kesilapan yang sama setiap kali . 


Kebanyakan pengguna Internet percaya bahawa kata laluan yang lebih panjang boleh memberikan mereka keselamatan yang lebih besar , yang tidak semestinya benar dalam kebanyakan kes.

10. Baseball Baseball masih terus kekal sebagai kata laluan kegemaran di kalangan kebanyakan pengguna Internet dalam senarai dan hanya jatuh ke bawah oleh dua pangkat berbanding 2014. Sukan tema yang berkaitan masih bertakhta antara pilihan lain kata laluan walaupun tahun ini.

9. 1234567Dengan lebih daripada beberapa laman web mahu pengguna untuk memilih kata laluan yang panjang , kebanyakan orang telah cuba menggunakan kombinasi nombor yang mudah seperti 1234567 untuk melarikan diri penggodam. Akibatnya , pilihan kata laluan ini telah meningkat dua tempat yang lebih tinggi daripada tahun lepas.

8. 1234kata laluan pendek dan manis bunyi yang bagus tetapi mereka boleh menjadi "paling teruk " dan pilihan yang paling jelas yang boleh dengan mudah digodam oleh sesiapa pun. 1234 telah menduduki tempat ke-8 dalam senarai tahun ini , tetapi ia pasti tidak-tidak . SplashData mencadangkan bahawa kata laluan mesti mempunyai sekurang-kurangnya 12 aksara menggunakan kombinasi unik huruf dan nombor.

7. Football America Football tetap menjadi sukan yang popular seperti yang dilihat dari keutamaan yang kuat kata laluan oleh pengguna-pengguna kerana ia telah meningkat kepada 3 pangkat yang lebih tinggi berbanding dengan tahun lepas.

6. 123456789Kombinasi panjang kata laluan yang tidak adalah pilihan yang baik walaupun panjang kerana ia tidak menjamin apa-apa cagaran kerana ia adalah corak yang lebih mudah diramalkan . Tidaklah mungkin kata laluan rumit dan tidak mempunyai keselamatan yang meningkat diperlukan untuk pengguna .

5. 12345Terdapat kegilaan besar untuk memilih kata laluan yang berdasarkan angka seperti yang dilihat di atas tetapi 12345 nampaknya telah mengambil hit pada tahun ini dengan kehilangan 2 anak tangga ke No.5 dari tempat No. 3 tahun lepas.

4. Qwerty Ini adalah surat yang pertama berdasarkan dan kata bukan berangka yang menduduki kedudukan No. 4 pada tahun lepas. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ini tidak adalah pilihan yang selamat atau baik bagi kata laluan sama ada kerana ia mewakili 6 huruf pertama dari keyboard.

3. 12345678Sekali lagi , gabungan berangka yang mudah kata laluan kekal sebagai pilihan popular di kalangan pengguna. 12345678 telah melompat ke tangga No. 3 tahun ini dengan kebanyakan orang menganggap bahawa kata laluan yang lebih panjang adalah pilihan yang paling selamat.

2. Password Pilihan ini seolah-olah menjadi satu lagi kegemaran di kalangan kebanyakan pengguna dan terus kekal di tempat No 2 . Ia mungkin kelihatan mudah dan mudah untuk diingati tetapi ia adalah yang paling selamat bagi semua kata laluan yang lain . SplashData mengesyorkan penggunaan Password Manager untuk menarik balik kata laluan yang kompleks dan rumit dengan memilih kaedah ini untuk kemudahan pengguna Internet.

1. 123456Pilihan kata laluan hotspot paling popular adalah " 123456" dengan gabungan 6 aksara yang digunakan oleh bilangan maksimum pengguna. Kata laluan yang tidak berjaya untuk senarai 10 Top Pelancaran filem Star Wars pada akhir tahun mencipta kegilaan di kalangan penonton dengan kehadiran "Star Wars " dalam senarai di No 25. " Princess" juga dipaparkan di dalam senarai di suatu tempat di No 21 tempat. Tahun ini juga menyaksikan penggunaan haiwan seperti " monyet ", "Dragon " masing-masing berkongsi No. 18 dan No. 16 sebagai pilihan popular kata laluan.
No comments

Powered by Blogger.