Header Ads

10 Komando 'Special Forces' Terbaik Di Dunia Setakat Ini

Bila sebut tentang pasukan khas atau dalam bahasa inggerisnya yang di panggil Special Forces, tentu korang akan terbayang seorang komando yang hidup dalam hutan dan memakan bermacam-macam haiwan dan tumbuhan untuk survive. Itu ialah cara untuk meneruskan kehidupan andai bekalan makanan habis atau terputus hubungan dengan pusat kawalan ketenteraan.
 
Sebenarnya Pasukan khas ini selalu melakukan misi-misi merbahaya seperti meletakkan laser pointdi dalam kawasan musuh untuk menandakan sasaran jet pejuang, menyerbu kediaman atau pesawat yang dirampas pengganas, melakukan risikan dalam kawasan musuh, menangkap atau menghapuskan sasaran terutamanya kepada penembak tepat atau Sniper dan macam-macam lagi la.
 
Di bawah ini antara senarai 10 pasukan khas yang terbaik di dunia :
 
 
10. Spetsnaz 
B0113 
Pasukan khas Tentera Rusia 
 
9. French Naval Commando’s 
French Navy Commandos 
Komando Tentera Laut Perancis 
 
8. MARSOC 
 
Marsoc Bow-Thumb-500X342 
Pasukan Khas U. S. Marine Corps 
 
7. MI – 6 
Government 
Jabatan Perisikkan Britain 
 
6. U.S. Army Rangers 
Armyrangers 
Pasukan tentera yang terdiri daripada Askar payung terjun, pakar serangan kombat, pertempuran di bukit, serangan dalam air dan mahir dalam pengetahuan senjata api. 
 
5. U S. Army Green Berets 
Screen Shot 2010-01-11 At 1.53.46 Pm 
Nama samaran U. S. Army Special Forces. pasukan ini terlibat dalam misi-misi melakukan pembunuhan senyap dan sebagai penembak tepat atau Sniper.
 
 
4. The Delta Forces 
 
Delta 
Unit anti pengganas Tentera Amerika Syarikat  
 
3. Shayetet 13 
 
Speciality Israel02.Gif 
Unit Komando Tentera Israel
 
* Pejuang Palestin lebih hebat dari mereka ni 
 
2. U S. Navy SEALs 
 
Navy-Seals 
Pasukan Komando Tentera Laut Amerika Syarikat
 
 
1. British SAS (Special Air Service) 
 
Action2Saswindow
 
Pasukan Komando Elit yang juga dilatih khas oleh Jabatan perisikkan MI – 5 dan MI – 6 Britain sebagai perisik. Semasa ancaman komunis di Malaysia suatu ketika dahulu, SAS telah diberi tugas untuk melatih komando Polis Di Raja Malaysia VAT 69 untuk menghadapi serangan gerilla pihak Komunis Malaya.

Sebagai rakyat Malaysia sebenarnya komando Malaysia VAT 69 layak berada di kedudukan ini, tetapi saya ambil keputusan secara nasional untuk melabelkan komando luar negara berada dalam top 10 komando terbaik dunia.

No comments

Powered by Blogger.