Header Ads

Tutorial: Cara nak report blog yang dicopypaste

Kalau korang sorang blogger takkan terlepas dari orang yang tak bertanggungjawab yang selalu copypaste blog korang tanpa meminta kebenaran daripada anda.

Bukan korang di luar sana yang pernah kena copypaste...saya pun turut terpalit dengan orang yang tak bertanggungjawab ni yang hanya tahu copy saja. Saya anggapkan sebagai illegal di sisi dunia blogger.

Di sini saya akan kongsikan kepada anda cara nak buat aduan kalau blogger korang dicopypaste.

Tutorial buat report kepada Google:

1. First, korang bukak link ni Legal Removal Request.

2. Kemudian akan paparkan page seperti di bawah ni.

Page Legal Removal Request 

3. Kemudian, klik Submit a Legal Request, lepas tu klik 'Tool'.

4. Kemudian akan terpapar page ini. 'Removing content from Google'.

Page Removing Content From Google

5. Pilih ' Blogger / Blogspot '.

6. Lepas tu pilih 'I have a legal issue that is not mention above'.

7. Kemudian, pilih ' Yes, I am the copyright owner or am authorized to act on the copyright owner' behalf'.

8. What is the allegedly infringing work in question, pilih 'other'.

9. Then, klik 'this form' seperti gambar di bawah ni.

10. Akhir sekali, klik submit selepas anda lengkapkan form tersebut.

Lengkapkan Form ini

11. Selepas submit form tu, akan terima notification.



No comments

Powered by Blogger.