Header Ads

Tutorial: cara mudah pasang widget Instagram ke blog anda

Assalamualaikum rakan2 blogger...

Ehhh...rasanya saya tak pernah lagi kongsikan cara nak tambahkan widget Instagram ke blog anda. Sebelum ni saya hanya share kat korang cara mudah pasang widget recent comment dengan avatar.

Memandangkan ig kini kian popular di serantau dunia. So, saya pasti selain Facebook...kini kalau sebut saja pasal Instagram mesti korang ada akaunnya. Lebih-lebih lagi ig ni utamakan picture so saya pasti ramai rakan2 di luar sana rajin kan ber-selfie.

Kayy la saya ajar korang cara nak tambah widget Instagram.

instagram widget in blogger

Bagaimana cara nak tambah widget Instagram ke dalam blog anda?


1. First, korang perlu masuk ke laman web ni dulu http://www.intagme.com/

2. Lepas korang dah masuk laman web tu...boleh la korang isikan maklumat ig korang kat ruangan yang disediakan. Letak kan lah username korang.

instagme username setting

3. Korang boleh la set kan saiz thumbnail imej anda (100px adalah default) dan memilih jika anda mahu sempadan sekitar foto anda atau tidak.

instagram widget thumbnail

4. Kalau korang mahu untuk tunjukkan , butang berkongsi "sharing button", pilih ya jika mahu, jika tidak klik tidak.

5. Setelah anda dah berpuas hati dengan widget, tekan button "Get Code" dan copy kan code tersebut.

instagram sharing buttons
6. Lepas tu korang log in Blogger account korang dan pilih blog, kemudian pergi ke layout dan klik Add a Gadget di sebelah kanan.

7. Klikkan html/javascript dan kemudian anda copy n paste ke dalam blog korang. So, lepas tu korang Save. Dah siap!!!


instagram code to blogger

Simple ja kan. Bukan buat korang cuma isikan ruangan yang dah diberi lepas tu copy n paste. Gud luck kalau dah mencuba.



No comments

Powered by Blogger.