Header Ads

Tips turunkan suhu anak demam dengan air perahan lemon

o-LEMON-BENEFITS-facebook

Dengan cuaca yang sentiasa panas dan haba pun tinggi, banyak kanak – kanak yang mengalami demam. Biasalah bila anak dah demam, banyak urusan kita terganggu.. Ni ada tips simple macam mana nak turunkan suhu demam.. Jom tengok caranya kat bawah!
lemons-lemon-juice_1441634639
1. Air perahan lemon + air -Nisbah 1:1 
๐Ÿ‹ Perah lemon ke dalam mangkuk dan campurkan dengan air.
๐Ÿ‹ Masukkan ke dalam botol spray dan semburkan di kepala anak kita supaya sentiasa basah. Boleh juga di rendam dengan kain dan diletakkan di kepala si manja.
๐Ÿ‹ Selain itu, kita boleh juga merendam stokin anak di dalam campuran air lemon itu dan pakaikan kepada anak kita pada waktu malam.

lemon-socks
2. Hirisan lemon
๐Ÿ‹ Kalau anak dah besar, mereka biasanya akan rimas apabila dipakaikan stokin yang lembab.
๐Ÿ‹ Jadi, bolehlah hiriskan lemon dan lekatkan di tapak kaki mereka dan selotapekan lemon itu supaya tak tanggal smile emoticon
๐Ÿ‹ Spray kan kaki dan kepala si manja dengan air perahan lemon juga supaya kaki mereka sentiasa basah. In sya Allah cepatlah turunnya suhu yang panas tu.
Sumber - ummuzuhayr.com

No comments

Powered by Blogger.